Važno je znati: Ovih pet znakova ukazuje da ste se otrovali pljesnivom hranom

0
Radiosarajevo.ba
Važno je znati: Ovih pet znakova ukazuje da ste se otrovali pljesnivom hranom
Foto: delish.com / Hljeb je podložan stvaranju plijesni

Otrovati se hranom s plijesnima može izazvati veliki problem u organizmu. Nutricionistica iza popularnog TikTok kanala Balance Bible otkrila je naizgled uobičajene stvari koje bi mogle ukazivati ​​na trovanje plijesni.

Jedan od najčešćih znakova upozorenja na trovanje plijesnima je alergijska reakcija (kihanje i curenje nosa) koju prate suzne oči i zamagljenost, osip na koži koji svrbi i metalni okus u ustima. Međutim, mogu se pojaviti glavobolja, proljev, mučnina i povraćanje.

Plijesan nastaje zbog viška vlage i proizvodi alergene, iritanse i otrovne tvari. Također možemo biti izloženi plijesni kroz hranu koju jedemo. Neki uobičajeni krivci, kaže nutricionistica, su orašasti plodovi, sirevi, alkohol, pšenica, sušeno voće, soja umak i stari začini.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Važno je spriječiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem prostoru ima vlage i plijesni, veća je vjerojatnost da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu", objašnjavaju nutricionisti, kako ih citira Slobodna Dalmacija.

Vlaga i plijesan također mogu utjecati na imunološki sistem. Udisanje ili dodirivanje plijesni opasno je za bebe, starije osobe, osobe s kožnim problemima te osobe koje pate od respiratornih problema poput alergija i astme.

Kako biste smanjili vjerojatnost da hljeb (kao namirnica koju najčešće koristimo i podložna je stvaranju plijesni) ne popljesnivi, čuvajte ga u kutiji za kruh ili platnenoj vrećici na suhom i hladnom mjestu. Pohranjivanje kruha u zamrzivač također je opcija, sve dok je zamrzivač na odgovarajućoj temperaturi. Iako je hladnjak hladan i trebao bi spriječiti pojavu plijesni, hljeb ima tendenciju brže poprimi plijesan ako je hladan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije