Uz čokoladu ili pekmez: Jednostavan starinski recept za buhtle
Radiosarajevo.ba
Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.
Donosimo vam jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji!
Ako imate slobodno jutro, ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šoljicu kafe ili mlijeka, piše Missgastro.
Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 100 g maslaca
- 4 g soli
- 50 g šećera
- 1,5 dl mlijeka
- 0,5 dl vode
- 500 g glatkog brašna
- Malo maslaca za premazivanje
- Pekmez
- čokolada (po želji)
- Šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
- Brašno, sol, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.
Savršen recept za ljetne gurmane: Za ručak napravite dinstane mahune
- Dodati tečnost s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
- Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.
- Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta.
- Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajem, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
- Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu.
Nadamo se da vam se dopada, prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)