Uz čokoladu ili pekmez: Jednostavan starinski recept za buhtle

0
Radiosarajevo.ba
Uz čokoladu ili pekmez: Jednostavan starinski recept za buhtle

Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.

Donosimo vam jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji!

Ako imate slobodno jutro, ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šoljicu kafe ili mlijeka, piše Missgastro.

Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu

Sastojci:

  • 20 g kvasca
  • 100 g maslaca
  • 4 g soli
  • 50 g šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl vode
  • 500 g glatkog brašna
  • Malo maslaca za premazivanje
  • Pekmez
  • čokolada (po želji)
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak:

  • Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
  • Brašno, sol, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.

Savršen recept za ljetne gurmane: Za ručak napravite dinstane mahune

  • Dodati tečnost s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
  • Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.
  • Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta.
  • Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajem, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
  • Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu.

Nadamo se da vam se dopada, prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak