Unikatno, a popularno jelo: Recept za lazanje koji će se pamtiti
Malo koji obrok uživa toliku popularnost u svijetu poput klasičnih lazanja. Jednostavne za pripremu, sočne i svima omiljene - uvijek su pun pogodak kada se nađu na stolu, a mi smo pronašli originalni recept s kojim ne možete pogriješiti.
Lazanje potječu iz antičke Grčke, gdje je riječ 'lasanon' označavala lonac za kuhanje. Rimljani su preuzeli ovaj pojam, a kasnije se u Italiji 'lasagne' počeo odnositi na slojevito jelo s tijestom.
Prvi pisani recept za jelo slično lazanjama nalazi se u talijanskoj kuharici iz 14. stoljeća, pod nazivom 'Liber de Coquina', i kroz sva ova stoljeća gotovo da se nije mijenjao.
Ministar Edin Forto podržao inicijativu WTC Sarajevo
Iako danas postoje brojne inačice, od prefinih vege opcija do onih s pilećim mesom, autentične lazanje rade se od umaka od paradajza s malo povrća, te isključivo mljevenom govedinom.
Možda najzahtjevniji dio pripreme jest miješanje bešamel umaka, koji se lako može zgrudati, no ako sve napravite kao što piše u receptu - nećete pogriješiti!
Sastojci:
Za lazanje:
- 250 g svježih listova za lazanje
- Maslinovo ulje, za premazivanje
- Velika šaka naribanog parmezana
Za ragu:
- 110 g neslanog putera
- 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 1 mali crveni luk, sitno nasjeckan
- 25 g suhih vrganja, namočenih 10 minuta u vrućoj vodi, ocijeđeni i grubo nasjeckani
- 1 grančica ružmarina, listovi ubrani i nasjeckani
- 1 kg očišćene juneće ili teleće lopatice, sitno mljevene
- 125 ml suhog bijelog vina
- 400 g konzerva kvalitetnih sjeckanih rajčica
Za bešamel umak:
- 1 l punomasnog mlijeka
- 1 lovorov list
- 75 g neslanog putera
- 125 g brašna tipa '00' (za tjesteninu)
- Naribani muškatni oraščić
- 100 g parmezana, sitno naribanog
- 2 žumanjka
Priprema:
Za pripremu ragua, otopite puter u velikom loncu otpornom na vatru, na srednje jakoj temperaturi, dok ne zapjeni. Dodajte celer, mrkvu, luk, vrganje, ružmarin i malo začina. Pržite 5 minuta. Začinite meso, dodajte ga u lonac i kuhajte 5 minuta dok ne poprimi smeđu boju. Ulijte vino, dodajte paradajza i pustite da zavrije.
U smjesu za tijesto uvijek dodajte jedan tajni sastojak: Sva peciva će biti ukusnija i mekša
Smanjite vatru na nisku, stavite poklopac i kuhajte 1 sat i 30 minuta, zadnjih 30 minuta bez poklopca kako bi se umak reducirao. Meso bi trebalo biti mekano, a umak gust. Po potrebi dodajte začine.
U lonac ulijte mlijeko s lovorovim listom i zagrijavajte dok ne proključa, zatim maknite s vatre. U drugom loncu otopite puter, dodajte brašno i postepeno ulijte vruće mlijeko, stalno miješajući dok ne postane glatko. Kuhajte 10-15 minuta dok umak ne postane gust. Izvadite lovorov list, dodajte muškatni oraščić, parmezan i žumanjke te ostavite da se malo ohladi.
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa (ili 160 stepeni Celzijusa s ventilatorom). Listove tjestenine kratko prokuhajte (oko 20 sekundi) u kipućoj slanoj vodi, zatim ih stavite u posudu s hladnom vodom da se ohlade.
Pekari uvijek dodaju ovaj sastojak u tijesto za krofne: Ne upijaju ni kap ulja, a budu vazdušaste
Premažite dno i stranice velikog pekača uljem. Na dno stavite sloj tjestenine, zatim sloj ragu sosa, pa sloj bešamela. Ako želite uredne slojeve, bešamel možete nanijeti pomoću vrećice za ukrašavanje.
Ponovite postupak slojevanja dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem bešamela. Na vrh obilno pospite parmezan.
Pecite lasagne 40-45 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i dok umak ne počne pjeniti. Ostavite da odstoje 10 minuta, piše tportal.
Narežite lasagne na kvadrate i ostavite da odstoje još 10 minuta prije posluživanja kako bi se slojevi učvrstili. Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.