Da li je bezglutenska prehrana rješenje za sve? Za neke ljude jeste, ali za druge baš i nije

1
Radiosarajevo.ba
Da li je bezglutenska prehrana rješenje za sve? Za neke ljude jeste, ali za druge baš i nije

U posljednje vrijeme sve više ljudi okreće se bezglutenskoj prehrani, uvjereni da će tako poboljšati svoje zdravlje ili smršavjeti.

Gluten, protein prisutan u mnogim žitaricama, postao je predmet mnogih rasprava i istraživanja. No, je li bezglutenska prehrana zaista potrebna svima ili je riječ o trenutnom trendu koji su pokrenule zvijezde poput Victorie Beckham i Gwyneth Paltrow?

Utjecaj glutena na zdravlje

U ljetnim mjesecima mnogi se žale na hroničan umor, često povezujući taj problem s prehranom bogatom glutenom. Gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu, zobi i raži, čini oko 80 posto svih proteina u pšenici i zaslužan je za elastičnost tijesta u pekarskim proizvodima.

Prva dana BiH se na ručku sa Brigitte Macron pojavila u kreaciji bh. modnog brenda Kaftan studio

Prva dana BiH se na ručku sa Brigitte Macron pojavila u kreaciji bh. modnog brenda Kaftan studio

Posljednjih godina, struktura žitarica je modificirana kako bi bile otpornije, što neki stručnjaci povezuju s porastom negativnih reakcija na gluten. Za osobe koje nemaju zdravstvenih problema vezanih uz gluten, većina stručnjaka smatra da nije štetan.

Simptomi intolerancije i bezglutenska dijeta

Za određene ljude gluten može biti toksičan, izazivajući poremećaje poput celijakije, alergije na pšenicu i osjetljivosti na gluten. Simptomi intolerancije uključuju dijareju, zatvor, bolove u abdomenu, nadutost, umor, glavobolje, otekline u zglobovima i grubu kožu na nadlakticama.

Bezglutenska prehrana je terapija za osobe s celijakijom i drugim oblicima preosjetljivosti, a podrazumijeva isključivanje hrane koja sadrži gluten, kao i one koja može biti njime kontaminirana.

Popularnost bezglutenske prehrane

Bezglutenska prehrana postaje sve popularnija, ali stručnjaci upozoravaju da prelazak na takvu prehranu bez medicinskog razloga može dovesti do nutritivnog disbalansa. Iako se bezglutenski proizvodi često promoviraju kao zdraviji, oni mogu biti bogati aditivima i skuplji od proizvoda koji sadrže gluten.

Za mršavljenje, ključni su pravilna prehrana i tjelovježba, a ne nužno izbacivanje glutena. Ako sumnjate na intoleranciju, preporučuje se testiranje prije prelaska na bezglutensku prehranu, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije