Ukusna tradicija: Isprobajte recept za savršeni bolognese umak

0
Radiosarajevo.ba
Ukusna tradicija: Isprobajte recept za savršeni bolognese umak

Jedan od najpoznatijih umaka na svijetu ima bezbroj varijanti, a u regiji Emilii Romagni iz koje originalno dolazi, jedan je od sastojaka i mlijeko zbog kojeg će umak biti gušći i kremastiji.

Osim toga mlijeko štiti meso od kiselosti alkohola iz vina i daje mu određenu slatkoću.

Potrebni sastojci:

  • 2 velike kašike maslinova ulja
  • 1 velika glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 2 stapke celera sitno nasjeckanog
  • 2 mrkve, oguljene i naribane
  • 250 g mljevene govedinu
  • 250 g mljevene teletine
  • pola šolje bijelog vina
  • 3 šolje goveđeg ili pilećeg temeljca
  • 3 velike kašike pirea od paradajza
  • nasjeckani peršin
  • 2-3 lista lovora
  • sol
  • svježe mljeveni biber
  • 1 šolja mlijeka
  • ½ kg tjestenine
  • svježe nariban parmezan

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj teškoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte luk, mrkvu i celer. Sotirajte povrće 8-10 minuta te dodajte govedinu, teletinu. Meso kašikom usitnjavajte dok se prži i sotirajte ga nekih 15-ak minuta dok ne dobije smeđu boju.

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Dodajte mesu dvije i pol šolje temeljca, pire od paradajza i listove lovora te sve dobro izmiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka nekih sat vremena do sat i pol te povremeno miješajte dok se sastojci ne stope. Dodajte sol i biber.

[related]Jeste li čuli za 'rokoko pitu'? Nećete moći odoljeti hrskavoj kori i kremastom preljevu[/related]

U posudi uzavrite mlijeko te postepeno dodajite umaku. Poklopite posudu s mesom i na laganoj vatri ostavite da se krčka sve dok se mlijeko u potpunosti ne apsorbira, nekih 45 minuta. Provjerite je li dosta tekućine isparilo i dodajte u umak ostatke temeljca. Kad je umak gotov, pospite ga sitno nasjeckanim peršinom.
Uz umak poslužite tjesteninu, ali svakako sačuvajte barem pola šolje vode u kojoj se kuhala tjestenina jer će vam tekućina prepuna škroba možda dobro doći za razrjeđivanje umaka, piše tportal.
 
Umak prebacite u veću posudu, dodajte tjesteninu i dobro izmiješajte na srednje jakoj vatri te, a ako vam se čini da je umak pregust, dodajte par kašika tekućine u kojoj se tjestenina kuhala. Poslužite sa svježe naribanim parmezanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak