Ugljikohidrati na crnoj listi: Jedan bi trebalo izbaciti iz prehrane nakon 40. godine
Kako starimo, naš metabolizam se usporava.
Stoga nije važno samo uravnoteženo hraniti se i paziti na ukupni broj kalorija koje unosite svaki dan, nego morate paziti i na hranjive tvari koje se nalaze u hrani.
Ali, koji hranjivi sastojci inhibiraju metabolizam i mogu potaknuti debljanje? Nutricionistkinja Melissa Morris bavi se tom temom i nudi odgovore.
Užas u blizini popularnog ljetovališta: Potonuo brod, nestalo 45 osoba
Naime, ona kaže da posebnu pažnju treba obratiti na ugljikohidrate.
Ali, ne na složene ugljikohidrate koji se nalaze u proizvodima od cjelovitih žitarica ili mahunarkama, nego na ugljikohidrate (osobito šećer) koji se nalaze u jako obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i slično.
Često ni ne znamo da konzumiramo šećer jer mnogo je namirnica punih skrivenog šećera, a najlošije možete pronaći ovdje.
Žene nakon 40. ne bi trebale nositi ovakvu frizuru i odjeću: Izgledaju neotmjeno i bez elegancije
Evo zašto je šećer loš za tijelo
"Ove vrste ugljikohidrata nisu dobre ni u kojoj dobi, a kamoli za osobe starije od 40 godina, jer ne pružaju zdrave hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse", rekla je Morris. To je loše za metabolizam, jer razina inzulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od kroničnih bolesti. Masne naslage u tijelu također bi se povećale s povećanom potrošnjom šećera, a i povećala bi se razina upale u tijelu.
Koje alternative postoje?
Njezin savjet je da je bolje koristiti neprerađenu hranu poput orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, djeluju protuupalno, imaju visok udio vlakana i pomažu u regulaciji tjelesne težine, piše Miss7.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.