Ova namirnica vam je neophodna za zdravlje, ali stručnjaci upozoravaju: 'Ne smijete pretjerati'

0
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica vam je neophodna za zdravlje, ali stručnjaci upozoravaju: 'Ne smijete pretjerati'
Foto: Pexels / Ilustracija

Na društvenim mrežama novi trendovi ishrane 'niču' skoro svaki dan.

Među tim trendovima, posebno se ističe brazilski orah, egzotični plod koji donosi brojne benefite za zdravlje. Potekao iz amazonske prašume, brazilski orah raste na stablima i ima oblik nalik zrnu graha, s tvrdom ljuskom i kremastim sjemenkama.

Prema riječima Dineska Edema, specijaliste endokrinologije, poremećaja štitnjače i dijabetesa te direktora Klinike za mršavljenje na Univerzitetu u Arkansasu za medicinske nauke, brazilski orasi iz sliva rijeke Amazon su izuzetno bogati selenom.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

U uporedbi s drugim orašastim plodovima, oni sadrže čak 400 puta više ovog važnog minerala. Selen potječe iz tla amazonske regije, gdje je njegov sadržaj iznimno visok.

"Brazilski orasi su izvrstan izvor ne samo selena, već i drugih minerala, proteina i vlakana. Osim toga, sadrže zdrave, nezasićene masti koje su preporuka za održavanje zdravlja srca. Ipak, važno je kontrolisati unos zbog visokog kalorijskog sadržaja ovih orašastih plodova", upozorava Kristen Dilly, dijetetičarka u Wexner medicinskom centru Univerziteta Ohio.

Brz i jeftin porodični ručak - od samo nekoliko sastojaka (koje vjerovatno već imate u kući)

Brz i jeftin porodični ručak - od samo nekoliko sastojaka (koje vjerovatno već imate u kući)

Za odraslu osobu, porcija brazilskih oraha (otprilike dva cijela oraha) pruža oko jedan gram vlakana i oko grama selena, uz vitamine E, magnezij, fosfor i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala u tijelu.

Nedostatak selena može uzrokovati brojne probleme sa štitnjačom, posebno kod žena, te može pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta karcinoma. S druge strane, višak selena može uzrokovati mučninu, probavne smetnje, nervozu, lomljenje kose i loš zadah. Stoga stručnjaci preporučuju da osobe kojima nedostaje selen konzumiraju dva brazilskih oraha dnevno kako bi zadovoljile svoje potrebe, piše Klik.hr.

Važno je napomenuti da stablo brazilskog oraha uspijeva i razmnožava se samo u prirodnim prašumama, što čini očuvanje njihovog staništa od iznimne važnosti za očuvanje ovog vrijednog resursa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije