U gulaš dodajte ovu namirnicu: Meso se samo razdvaja, a ukus safta je vrhunski

2
Radiosarajevo.ba
U gulaš dodajte ovu namirnicu: Meso se samo razdvaja, a ukus safta je vrhunski

Postoji mnogo načina za pripremu gulaša, a mi vam donosimo tajnu najboljeg – pravog gulaša koju je svojevremeno otkrio kuhar Ivica Štruml.

"Koristite goveđi vrat. Plećka je dobra alternativa. Meso butova će biti vlaknasto i ne tako mekano. Prilikom dinstanja luka važno je znati kada treba dodati meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu "kuhanog luka". Zato se ne smije prekuhati jer se neće raspasti. Također, luk ne bi trebalo da bude previše svijetao jer jelo neće biti ukusno. Treba pronaći sredinu, slično kao kada se priprema rižoto. Meso isjeckati na veće kocke, do 5 centimetara. Jelo nije za izlaganje, pa će biti sočnije", otkrio je Štruml.

On je dodao da je bitna mast na mesu.

Potpuna ludnica u Skenderiji: Pogledajte slavlje košarkaša i navijača BiH

"Ne skidajte mast sa mesa, već samo opne i tetive. Masnoća će se istopiti i dati jelu dodatni "ukus". Ne štedite na vinu, kao ni na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crno i ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Na primjer, ako naručite gulaš u Mađarskoj, doneće vam supu od gulaša. Austrijski je aromatičniji, ali nije ljut."

Sastojci za recept

Da biste pripremili idealan gulaš, biće vam potrebno:

  • Jedan decilitar suncokretovog ulja u istoj količini
  • 1 kilogram goveđeg vrata, veće kocke
  • Pola kilograma crvenog luka
  • 0,04 kg bijelog luka
  • 0,005 kg kima ili pola kašičice kima
  • 4 lovorova lista
  • 1 mala veza lišća peršuna
  • tjestenina

Priprema

  • U tavi sa debelim dnom, najbolje širokom, zagrijte mast dok ne počne da se dimi.
  • Dodati sjeckano meso i pržiti na jakoj vatri, pa izvaditi.
  • U preostalu masnoću dodati sitno sjeckani crni luk

"Nikada nemojte miješati, rendati, blendati ili raditi bilo šta slično da biste sebi olakšali. Takav luk ima užasan ukus u jelima", savjetuje kuhar Štruml i nastavlja:

"Pržite luk, povremeno miješajući, dok ne poprimi zlatnu boju. Ne dozvolite da postane braon. Vratite meso i dinstajte, miješajući, dok tečnost ne ispari. Na ovaj način ste dehidrirali meso.

Sipajte vino i kuhajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste po drugi put dehidrirali meso. Dodajte dvije trećine sjeckanog belog luka i sitno izrendanog korjenastog povrća, tri lovorova lista, mlevenu papriku, so i biber.

Povrće će pustiti tečnost, pa pustite da još jednom ispari. Ovo je treća dehidracija. Po zvuku prženja saznaćete da je sva tečnost isparila", otkrio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak