Tvrdo kuhana jaja: Stavljate li ih u hladnu ili prokuhalu vodu? Razlika je velika
Mary Frances Kennedy američka je kulinarska stručnjakinja. Preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliki interes.
Prije nekoliko godina izdali su reizdanje njezine vrlo popularne kuharice How To Cook A Wolf (prev. s engl. Kako skuhati vuka) iz 1942. godine, a u njoj govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne.
Smatra da je izraz 'skuhati jaje' netačan, jer se ono zapravo ne kuha.
Oglasila se kćerka Nedima Klepića: "Deset godina je babo čekao, deset godina su ga provocirali"
Kaže da kada ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostane sirov, a bjelanjak se skuha. Cilj je skuhati sve dijelove jajeta istovremeno i na jednak način. Ona nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate.
Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u prokuhalu vodu.
Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto
Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali će biti bolje kuhano.
Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju.
Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode, donose 24sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.