Tvrdo kuhana jaja: Stavljate li ih u hladnu ili prokuhalu vodu? Razlika je velika

0
Radiosarajevo.ba
Tvrdo kuhana jaja: Stavljate li ih u hladnu ili prokuhalu vodu? Razlika je velika

Mary Frances Kennedy američka je kulinarska stručnjakinja. Preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliki interes.

Prije nekoliko godina izdali su reizdanje njezine vrlo popularne kuharice How To Cook A Wolf (prev. s engl. Kako skuhati vuka) iz 1942. godine, a u njoj govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne.

Smatra da je izraz 'skuhati jaje' netačan, jer se ono zapravo ne kuha.

Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90

Kaže da kada ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostane sirov, a bjelanjak se skuha. Cilj je skuhati sve dijelove jajeta istovremeno i na jednak način. Ona nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate.

Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u prokuhalu vodu.

Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto

Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali će biti bolje kuhano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju.

Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode, donose 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak