Tokom jutarnje kafe, kofein u krv uđe za 10 minuta: Evo šta se događa sa tijelom kasnije

5
Radiosarajevo.ba
Tokom jutarnje kafe, kofein u krv uđe za 10 minuta: Evo šta se događa sa tijelom kasnije

Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da sada možda trebate popiti više kafe kako biste ostali budni nego kada ste je tek počeli piti u mladosti.

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo. 

U isto vrijeme sprečava da se dopamin ponovo apsorbira u vaš sistem, što mu omogućava da duže vrijeme stane u mozgu, zbog čega se duže osjećate pozitivno i sretnije. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina. 

Novi hit cjenovnik u Hrvatskoj: 'Može čaša vode - 5€', a tek da vidite šta piše sitnim slovima

U prvih 10 minuta - Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta - Kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor. Razina dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredotočen.

Nakon 30 minuta - Nadbubrežne žlijezde prebacuju se u veliku brzinu i počinju stvarati više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta - Tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar vaše leđne moždine, a to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon 4 sata - Metabolizam se ubrzava, zbog čega energiju brže sagorijevate. Vaše tijelo tokom tog perioda počinje razgrađivati pohranjene masti, piše Big Thing.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak