Zašto je važno izbjegavati ponovno prokuhavanje iste vode za kafu ili čaj?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je važno izbjegavati ponovno prokuhavanje iste vode za kafu ili čaj?
Foto: Pexels / Prokuhana voda za čaj i kafu

Jutarnje ispijanje kafe ili čaja uobičajeni je ritual mnogim ljudima. Dok jedni vole tom ritualu posvetiti čak i nekoliko sati na posebnom mjestu, drugi koji nemaju taj luksuz samo u brzini pripreme svoj omiljeni napitak i obično ga piju na putu do posla, hodajući ili u automobilu.

Ako ste jedni od tih kojima ujutro uvijek nedostaje vremena vjerojatno vam se često puta dogodilo da u žurbi stavite vodu za kafu i čaj da prokuha i dok ste obavili niz drugih stvari shvatili ste da je voda već odavno došla do tačke kuhanja, a ako ju prokuhavate na šporetu već je onda vjerojatno i većim dijelom isparila.

U tom slučaju većina nas samo ulije novu vodu u onu već prokuhanu ili samo ponovo upali kuhalo kako bi voda iznova prokuhala.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo riješiti što prije. Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcija koji na ovaj način stvara kamenac.

Istraživanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam, prenosi Agrosvijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije