Zašto je važno izbjegavati ponovno prokuhavanje iste vode za kafu ili čaj?
Jutarnje ispijanje kafe ili čaja uobičajeni je ritual mnogim ljudima. Dok jedni vole tom ritualu posvetiti čak i nekoliko sati na posebnom mjestu, drugi koji nemaju taj luksuz samo u brzini pripreme svoj omiljeni napitak i obično ga piju na putu do posla, hodajući ili u automobilu.
Ako ste jedni od tih kojima ujutro uvijek nedostaje vremena vjerojatno vam se često puta dogodilo da u žurbi stavite vodu za kafu i čaj da prokuha i dok ste obavili niz drugih stvari shvatili ste da je voda već odavno došla do tačke kuhanja, a ako ju prokuhavate na šporetu već je onda vjerojatno i većim dijelom isparila.
U tom slučaju većina nas samo ulije novu vodu u onu već prokuhanu ili samo ponovo upali kuhalo kako bi voda iznova prokuhala.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo riješiti što prije. Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcija koji na ovaj način stvara kamenac.
Istraživanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam, prenosi Agrosvijet.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.