Žene lošije spavaju jer im unutrašnji sat ide šest minuta brže

0
Radiosarajevo.ba
Žene lošije spavaju jer im unutrašnji sat ide šest minuta brže
Foto: Pexels / Ilustracija / Spavanje

Istraživanje je pokazalo da žene zaista spavaju lošije od muškaraca, a znanstvenici to pripisuju činjenici da njihov unutrašnji tjelesni sat ide oko šest minuta brže.

Tim nučnika sa univerziteta Harvard, Stanford i Southampton analizirao je veći broj studija koje su se bavile nerazmjerom u kvaliteti sna između muškaraca i žena, a rezultati su pokazali da žene imaju 60 posto veću vjerovatnost da dožive nesanicu.

Pokazalo se da žene imaju lošiju kvalitetu sna i više besanih noći, dok muškarci imaju manji postotak dubokog, okrepljujućeg sna nego žene, češće su noćne ptice i češće imaju apneju u snu.

Emerik Blum – inspiracija za novi napredak i razvoj Sarajeva i BiH

Emerik Blum – inspiracija za novi napredak i razvoj Sarajeva i BiH

Mala, ali značajna razlika

No, znanstvenice su otkrile i da postoje razlike među spolovima u brzini rada njihova unutrašnjeg tjelesnog sata ili cirkadijanog ritma. Kad je riječ o uspavljivanju, tijelo reagira na neke okolišne signale, poput spuštanja temperature tijela prije spavanja, ali i samo tijelo tada luči više melatonina, hormona koji pomaže u uspavljivanju.

Istraživanje je pokazalo da se melatonin luči ranije kod žena nego kod muškaraca, a isto vrijedi i za snižavanje temperature tijela. Ta razlika od šest minuta je mala, ali značajna. Tokom dana, sedmica i mjeseci može dovesti do značajnih nepodudaranja između unutarnjeg tjelesnog sata i vanjskih signala kao što su svjetlo i tama.

Općenito, poremećaji cirkadijanog ritma već su otprije povezani s raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaja sna i raspoloženja te oslabljene kognitivne funkcije, prenosi Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije