Tajna najbolje pečene piletine krije se u načinu rezanja
Pečena piletina mnogima je slaba tačka, no ako se priprema ne odradi kako treba, umjesto sočnog pečenja dobit ćete tvrdo i isušeno meso kakvo niko ne voli jesti.
Odlučite li se u rerni pripremiti bijelo pileće meso, tek vas u tom slučaju očekuje naročito zeznuta zadaća... Osim ako znate ovu malu caku.
Pileća prsa potrebno je prije pečenja u rerni dobro natopiti marinadom od nekog kiselog sastojka, naprimjer jogurta, kiselog vrhnja ili limuna, jer na taj će se način meso omekšati i postati sočnije. Sličan učinak može imati ananasov sok, jer obiluje enzimima koji djeluju na sličan način kao kiseline.
Bezobrazno ili ne | Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini i do 5 maraka
No prije nego što ih potopite u marinadu po svom izboru, uzduž i poprijeko ih plitko zarežite nožem. Nož povlačite dijagonalno i malo ukoso, kako biste dobili uzorak romba, slično kao kad režete baklave.
Meso zarezano na takav način umočite u marinadu kojoj možete dodati začine po svom guštu pa ga pustite da malo odstoji prije pečenja. Višak marinade lagano otresite pa pecite kao i inače, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.