Stvaram vam se plijesan na hljebu? Stručnjakinja predlaže kako ga trebate čuvati na vrućinama
Hljeb je namirnica koja se u kućanstvima kupuje na tjednoj bazi, pa čak i češće. Bitan je dio prehrane stanovništva, no sve veća količina hljeba završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja.
Mnogi se odlučuju za pohranjivanje hljeba u frižider, a neki u posude. Međutim, stručnjakinja za otpad hrane Sophie Trueman, tvrdi da je najbolji način za čuvanje hljeba platnena torba.
Kada se hljeb čuva u vlažnom ili pretoplom okruženju, dolazi do stvaranja plijesni, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
"Zapamtite, ako je hljeb svježe napravljen, ne biste ga trebali čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi ostao u optimalnom stanju. Uvijek je najbolje pohraniti ga u košaricu za hljeb ili platnenu torbu, tako da se ohladi na sobnoj temperaturi", objasnila je stručnjakinja. Ističe da frižider zapravo ubrzava proces stvaranja plijesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula škroba na nižim temperaturama.
Bolja opcija od hlađenja jest zamrzavanje, koje može zadržati svježinu hljeba po nekoliko dana. Prije jela pustite hljeb da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga na nekoliko minuta u rernu.
Još jedno idealno mjesto je kutija za hljeb ili hladan i suh ormarić, gdje je zaštićen od glavnih uzročnika kvarenja hljeba, topline i vlage, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.