Bosanci vole ovu vrstu hljeba, a nutricionistica upozorava: 'Povećava rizik od upala'
Hljeb je osnovna namirnica u mnogim dijelovima svijeta, ali nisu sve vrste hljeba jednako korisne za naše zdravlje.
Posebno, hljeb napravljen od rafiniranog brašna može izazvati upalu u tijelu zbog visokog glikemijskog indeksa, niskog sadržaja vlakana te prisutnosti aditiva i konzervansa. Ovi faktori mogu uzrokovati nagle poraste šećera u krvi i probleme sa zdravljem crijeva.
Nutricionistica Lisa Richards naglašava da bismo trebali ograničiti unos određenih vrsta hljeba ako želimo smanjiti rizik od upale. "Bijeli hljeb , često korišten za sendviče, najnezdraviji je iz mnogih razloga, posebice zbog svojih upalnih učinaka", izjavila je za SheFinds.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Pretjerana konzumacija bijelog hljeba može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i probleme sa zdravljem crijeva. Bijeli hljeb je napravljen od rafiniranog brašna koje brzo podiže nivo šećera u krvi, što može dovesti do upale. Osim toga, sadrži aditive i konzervanse koji mogu poremetiti rad crijeva i dodatno izazvati upalu.
Richards objašnjava: "Prerađena hrana poput bijelog hljeba prolazi kroz proces rafiniranja gdje su vlakna i korisne hranjive tvari uklonjene i zamijenjene nezdravim verzijama." Ovo može doprinijeti upalama i debljanju.
Također upozorava da bijeli hljeb može narušiti zdravlje crijeva uzrokujući upalu i hranjenjem loših bakterija, što dovodi do neravnoteže crijevne flore. Umjesto toga, Richards preporučuje konzumaciju raženog kruha ili kruha od cjelovitih žitarica, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.