Stručnjakinja predložila tri zdrava recepta koji poboljšavaju naše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja predložila tri zdrava recepta koji poboljšavaju naše zdravlje

Rak se obično povezuje sa starijim ljudima, ali postotak slučajeva raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 55 godina udvostručio se između 1995. i 2019. godine, s 11 posto na 20 posto, prema Američkom društvu za rak.

To je sada najsmrtonosniji rak među muškarcima ispod 50 godina u SAD-u i drugi najsmrtonosniji za žene iste dobi, piše Business Insider.

Stručnjaci ne znaju što stoji iza porasta slučajeva. Međutim, poznato je da neki faktori načina života kao što su prekomjerna tjelesna težina, tjelesna neaktivnost, pijenje alkohola i konzumiranje puno crvenog mesa i ultraprerađene hrane povećavaju rizik od raka debelog crijeva, rekla je Meredy Birdi, dijetetičarka specijalizirana za rak iz Londona.

U Austriji teže povrijeđen radnik iz BiH pri padu na radnom mjestu

"Oko 75 posto naše prehrane trebalo bi potjecati od biljaka. A unutar toga, tu su vlakna i cjelovite žitarice", istaknula je.

"Cjelovite žitarice poput kvinoje i smeđe riže bogate su vlaknima, koja hrane 'dobre' mikrobe u crijevima koji štite sluznicu debelog crijeva. Postoji niz dokaza da konzumacija vlakana smanjuje rizik od raka debelog crijeva", rekla je Meredy koja je podijelila tri recepta za ručkove bogate vlaknima koji bi mogli pomoći u prevenciji raka debelog crijeva.

Recept za kajganu sa svježim sirom i vlascem

Meredy obožava ovo brzo jelo koje je jednostavno za napraviti te je bogato proteinima od jaja i svježeg sira.

Priprema:

U zdjeli pomiješajte dva velika jaja i punomasni svježi sir te začinite morskom soli i biberom. Zatim, dodajte smjesu u neprianjajuću tavu na srednje niskoj vatri s malo maslinovog ulja. Miješajte tri do pet minuta dok se jaja ne stvrdnu i prestanu biti tekuća.

Nutricionisti savjetuju: Ove namirnice su najbolje za održavanje hidratacije

Meredy kajganu jede s tostom od cjelovitog zrna pšenice zbog vlakana i pospe malo nasjeckanog vlasca po vrhu za bogatiji okus.

Recept za zapečeni grah na tostu sa špinatom i cherry paradajzom

Grah je odličan izvor vlakana i biljnih proteina. Vrlo je zastupljen u prehrani ljudi u plavim zonama gdje živi najviše stogodišnjaka.

Priprema:

Za ovo jelo možete koristiti konzervirani grah. Zagrijte grah u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu i istovremeno tostirajte kruh od cjelovitog zrna pšenice.

Meredy u svoj pečeni grah umiješa šaku špinata i šaku cherry paradajza kako bi povećala nutritivni sadržaj. Kad se sve zagrije, stavite na tost i uživajte!

Recept za juhu od leće i povrća

Za hranjiv i ugodan ručak koji je prepun vlakana, Meredy je preporučila supu od leće i povrća. Jedna šolja leće sadrži oko 15 grama vlakana.

Priprema:

"Pospite juhu orašastim plodovima ili sjemenkama poput badema u listićima, bundevinih, chia ili lanenih sjemenki, kako biste dodatno ojačali vlakna", rekla je.

Supi od leće možete dodati povrće poput mrkve, celera i paradajza za dodatne hranjive tvari, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak