Stručnjak za trovanje hranom otkriva koje namirnice ni u kom slučaju ne bi pojeo

Radiosarajevo.ba
Stručnjak za trovanje hranom otkriva koje namirnice ni u kom slučaju ne bi pojeo
Advokat koji je vodio i dobio mnoge parnice za klijente koji su se razboljeli od pokvarene hrane, otkriva koje su to namirnice koje je maknuo iz svog jelovnika

Nakon što je proveo više od 20 godina radeći na sudskim sporovima vezanim uz trovanje hranom, odvjetnik Bill Marler jednostavno je prestao jesti određenu hranu, prenosi Jutarnji.hr.

Tvrdi kako su ga njegova iskustva uvjerila da ove namirnice nisu vrijedne rizika:

1. Sirove kamenice - Bolesti vezane uz konzumaciju školjki sve su češće, a razlog tome je zagrijavanje mora. Kako se more zagrijava, mikroorganizmi rastu i talože se u kamenicama.

2. Kupovno razrezano ili oprano voće i povrće - Maler kaže kako ove namirnice izbjegava 'kao kugu'. Praktičnost može biti dobra, no što više ljudi je uključeno u proizvodnju hrane, veće su šanse za zarazom.

3. Sirove klice - Klice su čest uzrok zaraze, a često prenose salmonelu i escherichiu coli.

4. Slabo pečeno meso - Marler je kazao kako u restoranu nikada ne bi naručio meso manje od srednje pečenog. Meso se treba pripremati na 160 stepeni kako bi se uništile bakterije.

5. Sirova jaja - Marler kaže kako su šanse da se otrujete od sirovih jaja puno manja nego li je to bilo prije 20 godina, no da još uvijek ne želi riskirati.

6. Nepasterizirano mlijeko ili sok - Trend je piti nepasterizirano jer pasterizacija uništava enzime, smanjuje sadržaj vitamina i ubija korisne bakterije. No, Maler tvrdi, pasterizacija nije toliko opasna koliko to mogu biti 'sirova' pića mogu biti. Preskačući postupak pasterizacije povećava se rizik od zaraze bakterijama, virusima i parazitima, kaže, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak