Ove sjemenke učinit će čuda za vaš organizam

Radiosarajevo.ba
Ove sjemenke učinit će čuda za vaš organizam
Iako su odnedavno postale poznate kod nas, ove sjemenke postoje već nekoliko hiljada godina.

Zbog svoje vrijednosti ove sjemenke korištene su i kao valuta.

Riječ je o chia sjemenkama koje sadrže omega masti, proteine, antioksidanate i dijetalna vlakana. Imaju blagu aromu oraha, a pošto upijaju tečnost, idealne su za hidrataciju i osjećaj sitosti koji će trajati satima, piše portal Homeremedieshouse.com.

Odličan su izvor zdravih esencijalnih masnih kiselina – sadrže osam puta više omega- 3 masnih kiselina od lososa, ali i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram chia sjemenki bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su veoma važni za naše zdravlje.

Studije su pokazale da njihovo konzumiranje može utjecati  na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20%).

Izvor su dijetalnih vlakana, bogate su vitaminima, mineralima , aminokiselinama, i antioksidantima. Odlične su za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jačaju organizam i pozitivno utječe na organe za varenje.

Ukoliko se osjećate slabo i bez energije, ove sjemenke utječu na rad mišića i oslobađaju energiju u vašem tijelu pa ga često koriste sportisti. Ove sjemenke sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad crijeva.

Ishrana bazirana na konzumiranju ovih sjemenki se pokazala sjajnom u liječenju raka debelog crijeva, kao i prevenciji od raka.

Mogu se upotrijebiti pri pripremi zdravog ručka ili užine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije