Stručnjaci savjetuju: Kako hraniti djecu koja ne žele jesti?

Promotivni tekst
Stručnjaci savjetuju: Kako hraniti djecu koja ne žele jesti?

Jedan od najvećih izazova za roditelje/staratelje, kada je u pitanju ishrana djece, zasigurno je njihova izbirljivost. Većina roditelja najčešće ne zna kako se postaviti u takvim situacijama, niti kako ubijediti djecu da jedu raznovrsne i poželjne namirnice, bez uzrokovanja dodatnih frustracija ili doprinošenja pojačanju negativnih emocija prema hrani.

Shvatajući važnost uloge roditelja u odgoju zdravijih generacija, najveći svjetski proizvođač hrane, Nestlé, već devet godina u BiH provodi projekat Zdravo!, u okviru kojeg su roditelji, nastavnici, ali i djeca školskog uzrasta educirani o važnosti pravilne balansirane prehrane i fizičke aktivnosti. Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé, ističe da se mnogi roditelji susreću s ovim problemom i često smišljaju razne podvige u kuhinji, kako bi stvorili zdrave navike kod djece. S ciljem aktualiziranje ove teme, kroz razgovor sa Koraljkom i poznatim bh. kuharom, Miranom Karićem, donosimo nekoliko savjeta i recepata koji će olakšati proces adaptiranja djece na zdravu i uravnoteženu prehranu.

"Prva i najbitnija stvar jeste da Vi morate biti primjer svojoj djeci i hraniti se onako kako želite da se i oni hrane. Najbitnije je da idete postepeno i djecu ne forsirate da konzumiraju namirnice koje ne žele, jer im na taj način stvarate averziju prema hrani i možete dobiti suprotan efekat. Budite istrajni, dosljedni i nemojte popuštati samo zato jer možda taj dan nemate dovoljno strpljenja. Bitno je svakodnevno raditi na stvaranju zdravih navika kod djece, koje će oni nastaviti graditi kroz život.", istakla je Koraljka.

Možda i najvažnija stvar kada je u pitanju ishrana djece, dodaje Koraljka, jeste njihovo uključivanje u sam proces pripreme jela. Najnovija istraživanja su pokazala da su djeca koja sudjeluju u selekciji i obradi namirnica, odnosno pripremi jela, otvorenija za isprobavanje novih okusa. Pored samog kuhanja, djeci je potrebno pružiti i osnovno prehrambeno znanje. Bitno je od početka upoznati ih sa zdravim, odnosno nezdravim namirnicama, te ih onda pustiti da sami biraju. Oni će, dakako, imati neke preference, pogotovo kada je povrće u pitanju, ali dajte im opciju samostalnog odabira, jer će na taj način lakše zavoljeti određene namirnice.

"Pokušajte da vas ne frustrira izbirljivost Vaših mališana – to je čest obrazac ponašanja kod djece. Na Vama je da učinite dostupnim raznovrstan izbor namirnica, jer ćete tako, s vremenom, unaprijediti prehrambena ponašanja Vašeg djeteta.", dodala je Koraljka.

Miran Karić, poznati bh. kuhar, poručuje kako, kao i svaki roditelj, sa trogodišnjom kćerkom Arjom često prolazi razne faze prilagodbe zdravih navika ishrane.

"Kao roditelj, naučio sam da je najbitnije strpljenje, upornost i shvatanje da kuhinja nije opasno mjesto, već mjesto gdje možete provesti kvalitetno vrijeme sa svojim mališanima. Ako Vaše dijete odbija da jede određene namirnice, možete pokušati najstariji trik - „prikrijte“ ih u jela koja vole, a onda ih postepeno uvodite u pravom obliku. Tako će se mališani naviknuti na okus i izgled namirnice.", poručio je Miran.

Miran ističe i da je važno biti inovativan u kuhinji, te isprobavati nove recepte sa namirnicama koje su djeci manje drage.

"Ponekad je potrebno sedam do deset puta probati hranu koja nam se na prvu nije svidjela, kako bismo je u konačnici počeli redovno jesti. Ali vrijedi se potruditi i to mogu potvrditi na vlastitom primjeru.", dodao je Miran.

Inspiraciju za jednostavne i zdrave obroke, koje sa svojom djecom možete pripremiti u 30 minuta, pronađite u Miranovim receptima!

Dok pripremate ova ukusna i zdrava jela sa svojim mališanima, ne zaboravite da se njihove prehrambene navike neće promijeniti preko noći, ali mali koraci koje svakodnevno poduzimate mogu pomoći na tom putu – poručili su za kraj Koraljka i Miran.

Lažno pohovana tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 jaje
  • Malo brašna
  • Palenta
  • Sol, biber

Tikvica spada među najjednostavnije povrće, kako okusom, tako i pripremom, međutim djeca je izbjegavaju zbog vodenastog okusa. Zbog toga je ključno da tikvicu ne tretirate termički. Uključite rernu da se grije na maksimum, a Vi tikvicu isjeckajte na ploškice (debljine oko pola centimetra) i malo posolite. Napravite smjesu od jaja i brašna, dodajte malo soli i bibera, te uvaljajte svaku tikvicu posebno. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se lijepi za tikvicu u tankom sloju. Tikvice zatim uvaljajte u palentu i složite ih na papir za pečenje na plehu. Pecite tikvice u rerni na temperaturi od 220 stepeni 15-ak minuta. Uz tikvice možete poslužiti i neki mliječni namaz.

Brzi keksi od zobenih pahuljica

Sastojci:

  • 350g sitnih zobenih pahuljica
  • 5 supenih kašika meda
  • 40g putera
  • Sjeckani orašasti plodovi po želji (orasi, bademi, lješnjaci ) ili ih zamijenite sušenim voćem (a možete dodati i sjeckanu tamnu čokoladu)

Istopite puter, te mu dodajte med i sjedinite na skroz laganoj vatri. Pazite da ne bude previše vruće, jer med zagrijavanjem gubi svoja svojstva. U smjesu putera i meda dodajte sitne zobene pahuljice. Ako ne možete naći sitne, onda obične zobene pahuljice sameljite kratko u blenderu. Kada napravite bazu, smjesi dodajte i željene dodatke, te oblikujte keksiće koje ćete redati na papir za pečenje. Keksići se peku u rerni na 180 stepeni 15-ak minuta. Obavezno ih ohladite prije konzumacije kako bi zadržali oblik.

Više jednostavnih recepata možete pronaći na stranici Maggi.ba, a ostale informacije na Nestlé službenoj stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak