Sjajan recept: Ovo je najbolja gibanica koju ćete probati, a najlakše se pravi
Gibanica je generacijama jedno od omiljeih jela u našim krajevima.
Donosimo vam najbolji recept za ovu slojevitu pitu, a pri tome se najlakše pravi.
Sastojci (za 8 osoba):
- 500 grama gotovih kora
- 500 grama sitnog sira
- 3 do 5 jaja
- jedna šolja jogurta
- jedna šolja kisele vode, može i obična sa dvije kašičice praška za pecivo
- pola šolje ulja
- jedna kašičica soli
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusevih i pripremite pleh s papirom za pečenje.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
2. Izmutite jaja pa dodajte jogurt, vodu, ulje i sol u jednoličnu masu. Jednu koru raširite na radnom stolu i poprskajte ravnomjerno s malo sitnog sira. I tako redajte dok ne potrošite kore i sir.
Za ukusniju pileću supu dodajte ova dva sastojka: Podići će joj okus i učiniti je još zdravijom
3. Sve to uvijte u rolat i isijecite na deset dijelova. Redajte u pleh sa "sirnom" stranom prema dnu. Redajte u dva reda ako je pleh dug. Prelijte sve rolatiće s prelivom, tako da svaki dobije istu količinu prethodno smiksane mase.
4. Pecite oko 40 minuta, ili dok gibanica ne porumeni.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.