Šest sastojaka, 20 minuta i najbolji brzinski ručak koji možete napraviti

Radiosarajevo.ba
Šest sastojaka, 20 minuta i najbolji brzinski ručak koji možete napraviti

Brzinski nedjeljni ručak. Da, i to je moguće.

Ako vam se danas ne dâ previše mudrovati oko toga što biste kuhali, jer je jednostavno nedjelja i počinje nam EYOF i uživate sa svojom porodicom pa vam se provoditi sate u kuhinji čini jako glupom idejom, imamo jednostavno rješenje za vikend ručak – brzinska tjestenina sa špinatom, slaninom i parmezanom.

Sastojci:

20 dkg šunke (može i pileća ili pureća, najbolje dimljena) ili suhog mesa
1 manji luk
pileći temeljac za supu (oko pola litre)
250 grama tjestenine po izboru
125 grama svježeg špinata
naribani parmezan

Priprema:

Šunku ili suho meso narežite na tanje trakice i pržite na većoj tavi dok ne postane smeđe i hrskavo (bez dodavanja ulja i masnoća). Izvadite meso u posebnu posudu, a višak masnoće sklonite iz tave (ostavite otprilike jednu kašiku masnoće za daljnju pripremu jela).

Nasjeckajte luk i dodajte ga na masnoću koja je ostala od mesa i pecite dok ne omekša i postane proziran. Zatim dodajte pileći temeljac, a u sve dodajte nekuhanu tjesteninu i poklopite tavu. Pustite da voda zakipi na najjačoj vatri, a kad zakipi, sve sastojke lagano promiješajte i smanjite vatru te pustite da se tjestenina kuha još 10-ak minuta (ili koliko piše na kutiji od tjestenine).

Svako toliko miješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila za tavu. Nakon što je tjestenina skuhana trebala bi upiti temeljac, a na dnu će ostati onaj najfiniji dio umaka koji je nastao od sokova u tavi.

Kad je tjestenina kuhana, u tavu dodajte špinat i miješajte dok se ne skuha. Začinite začinima po želji (možete dodati i jedno ili dva čehna bijelog luka). U sve ponovo vratite prženu šunku, pospite naribanim parmezanom, promiješajte i poslužite.

Dobar tek! :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak