Vikend ručak: Maslenica s piletinom u sosu od gljiva
Maslenica s piletinom u sosu od gljiva naš je prijedlog za vikend ručak.
Za ovo jelo vam je potrebno:
600 gr brašna
1 jaje
malo maslinovog ulja
pola kesice kvasca
malo šećera
malo soli
malo tople vode
Sos od gljiva
250 gr gljiva
150 ml vrhnja za kuhanje
luk, vegeta, so, biber
Nadjev
500 gr pilećih prsa
100-150 gr rendanog žutog sira
Priprema
Tijesto pripremite na način kako pripremate tijesto za pizzu. Zamijesite ga ranije kako bi imalo priliku da odstoji bar dva sata, a u tom periodu ga premijesite nekoliko puta.
Kada je dovoljno naraslo, podijeli se na četiri dijela i razvije malo tanje nego za pizzu, ali ne pretanko, kako kora ne bi bila tvrda.
Na svaku polovinu kruga se stavi samo blago pržena pileća prsa, narenda malo sira i prekolpi. Rubove tijesta malo pritisnuti kako sadržaj tokom pečenja ne bi curio.
Peći na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta.
Dok se maslenica peče, ispržiti luk s gljivama i dodati vrhnje. Ovim sosom preliti maslenicu i poslužiti dok je toplo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.