Uz ovu fotografiju žene su otkrile da imaju rak - nemojte zanemariti!

Radiosarajevo.ba
Uz ovu fotografiju žene su otkrile da imaju rak - nemojte zanemariti!
Internetom je u ovim danima obišla fotografija limuna u kutiji od jaja koja na jednostavan način prikazuje kako sve može izgledati rak dojke i kakve sve vidljive promjene na dojkama rak ostavlja.

Fotografija je s pravom u jako kratko vrijeme privukla na hiljade ljudi jer prikazuje sve ono što žene uglavnom ne znaju. Možda bi realnije i šokantnije izgledalo da su umjesto limuna prikazane stvarne dojke, sa stvarnim simptomima, no nekako vjerujemo - limuni izgledaju manje benigno i kao takvi više privlače da se fotografija zaista pogleda s velikom pozornošću.

Ovi limuni su kao mini enciklopedija osnovnih činjenica koje svaka žena mora znati. I ona od 18 godina, a posebno žene u zrelijim godinama, piše Index.hr.

Jer simptom raka dojka nije samo prikrivena kvržica. Daleko od toga. I zato je neznanje jedan od razloga tolike smrtnosti žena diljem svijeta, s obzirom na to da je već odavno poznato da je rano otkrivanje raka najbolje jamstvo njegovog izlječenja.

Fotografija je inače dio kampanje Know Your Lemons koju je pokrenula organizacije Worldwide Breast Cancer.

Svaka promjena, posebna ona vidljiva, MORA biti znak za UZBUNU, svako zadebljanje, uvučena dojka, neobjašnjiva oštećenja na koži, crvenilo i toplina kože, iscjedak iz bradavice, namreškana koža, kvržica, uvučene bradavice, nabubrene žile na dojkama, neki novi oblik dojke, nevidljive, ali pod prstima očite rupe u dojci te oštećena, namreškana koža koja se ljušti - sve to mogu biti simptomi raka. Kod žena i muškaraca!

Fotografiju je objavila Erin Smith Chieze koja je napisala  post u kojem objašnjava da je i sama baš uz pomoć ove slike odmah znala da ima rak. Bez nekih zdravstvenih simptoma koji su prije toga upozoravali na bolest. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije