Savršeni palačinci za sladak početak dana
Priprema smjese za palačinke trebao bi biti jedan od najjednostavnijih podhvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje.
Mekane i pjenaste palačinke teško je postići ako nemate dobru tavu i dobar recept.
Mi vam donosimo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.
Black Friday u BiH: "Sniženja od 20 do 30 odsto nisu ono što 'crni petak' predstavlja"
Sastojci za mekane palačinke:
- troje jaja
- dvije velike kašike šećera
- 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- malo soli
- dvije kaščice ulja
- pola kaščice ruma
Ovo je jedini recept za palačinke koji će vam ikad trebati!
Priprema palačinki:
- Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.
- Potom uz neprestano miješanje sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja.
- Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom.
- Palačinke možete namazati domaćim džemom od jagoda bez šećera i konzervansa ili slavnim namazom od lješnjaka.
Ako ste velika ljubiteljica palačinki i volite isprobavati različite recepte, predlažemo vam i nešto drugačiji recept za palačinke bez mlijeka i brašna. Vole ih odrasli, ali i djeca, piše Zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.