Savršen za vruće dane: Ukusan i lagan ručak koji će vas spasiti grijanja uz šporet
Poznata blogerica Ana Antunović, koja dijeli objave na Instagram profilu @kuhana_i_pecena na Instagramu, donosi nam dobar recept za jelo s piletinom.
Ana piletinu koristi kako bi obogatila tortilje. U njenoj izvedbi one su ukusne i slasne, idealno začinjene i odlična su ideja za ove vruće dane, jer ih možemo jesti i tople i hladne!
"Danas se tako na mom meniju našla tortilja s piletinom s roštilja, jedan ljetni klasik s osvježavajućim tzatziki umakom i feta sirom. To je naravno samo jedna od varijacija na temu, jer kad napravite tortilje i pripremite piletinu na tavi ili roštilju, priloge možete prilagoditi sebi. Kad je veće društvo u pitanju, ja često znam pripremiti nekoliko priloga, a zatim svatko sebi slaže omiljenu kombinaciju, a se i vi poigrajte omiljenim dodacima", savjetuje.
Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu
A kako Ana priprema ovo jelo, najbolje je da pogledate u videu, dok je recept u nastavku.
Sastojci:
- 0,5 kg pilećih filea
- 4 tortilje
- 200 g feta sira
- 1 krastavac
- 2 češnja češnjaka
- 200 g grčkog jogurta
- 0,5 male kašike svježeg ili suhog kopra
- sok od 1 limuna
- maslinovo ulje
- sol, papar
Pravo ljetno osvježenje: Kako da napraviti pravi guacamole za najosjetljivija nepca
Za domaće tortilje:
- 2 šoljice brašna
- 1 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika praška za pecivo
- 3/4 šoljice tople vode
- 3 kašike ulja (maslinovo, biljno ili mast)
Priprema:
1. Piletinu posolite i nauljite, a zatim pecite na zagrijanoj tavi.
2. Dok se piletina peče napravite tzatziki umak: naribajte ili na sitne kockice narežite krastavac, pomiješajte s jogurtom, nasjeckanim češnjakom, limunovim sokom, soli, koprom i paprom. Za dodatan okus u umak možete dodati i nekoliko listića sitno narezane mente.
3. Za tortilje u posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sol, promiješajte, pa dodajte toplu vodu i ulje, miješajte dok se ne formira tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 5 minuta dok ne postane glatko. Zamotajte u prozirnu foliju i na 20 minuta stavite u frižider. Podijelite tijesto na osam loptica, pa razvaljajte svaku u tanki krug. Zagrijte tavu i pecite tortilje 1-2 minute sa svake strane, a kad su gotove pokrijte ih krpom kako bi ostale mekane.
4. Pečenu piletinu narežite na manje komade, pa u tortilju složite feta sir, piletinu i dodajte tzatziki umak. Zarolajte i prerežite, te poslužite uz malo svježeg krastavca.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.