Savršen recept za Katmer: Turska pita koja se topi u ustima

0
Radiosarajevo.ba
Savršen recept za Katmer: Turska pita koja se topi u ustima

Katmeri su turska tradicionalna jela od tijesta koja su karakteristična po načinu slaganja i formiranja pita i peciva, a koji u konačnici imaju cilj da se "listaju", tj da mu se vide slojevi te pomalo liče na cvijet.

Mogu biti i slatki i slani, mogu se praviti od vodenog ili dizanog tijesta, sa sirom ili pistacijama. Na bezbroj načina i sa raznim dodacima ili bez njih, jednako su ukusni i primamljivi.

Recept za najukusniju tursku pitu Katmer

Sastojci

  • Oko 400 gr brašna
  • šolja mlijeka ( 2,5 dcl)
  • čajna kašikicu soli
  • 100 gr otopljenog maslaca
  • 2-4 kašike ulja
  • žumance za premazivanje

Priprema 

Zakuhati tijesto od: 

Raste strah u Europi: Većina stanovništva snažne NATO zemlje se boji napada Vladimira Putina

  • Oko 400 gr brašna,
  • šolju mlijeka ( 2,5 dcl)
  • čajne kašičice solie

Ostaviti tijesto oko 15 minuta. Zatim ga razdvojiti na dva jednaka dijela, oblikovati i ponovo ga ostaviti oko 10-15 min.

Razviti jednu kuglu što tanje oklagijom, ne pretanko kao za ostale pite, premazati je otopljenim maslacem (možete dodati i malo ulja) i saviti je u oblik paketića, preklapajući sa svih strana.

Na isiti način razviti i drugu jufku i u nju umetnuti pru i preklopiti je na isti način. 

U video snimku ispod možete pogledati cijeli postupak. 

Zajedno ih razvaljati još malo i premazati umućenim žumancem.

Pitu zarezati skalpelom duboko na više mjesta (pogledati video) I peći je oko 35 min na temp od 180 C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak