Sarma s ribom, specijalitet koji ćete pamtiti
Sarma s dimljenom ribom je specijalitet koji se pamti!
Ukus kiselog kupusa i dimljenog šarana se toliko dobro slaže da ćete po neko parče dimljene ribe od sada stavljati i u običnu sarmu.
Potrebno vam je:
-jedna veća glavica kupusa
-pola kilograma dimljenog šarana
-dvije glavice luka
-dvije šoljice riže
-ulje
-brašno
-začini
-kašika začinske crvene paprike
-sol, biber
Priprema:
1. Očistiti kupus. Dimljenom šaranu odstraniti kosti i sitno ga isjeckati. Na ulju pržiti luk, a nakon što porumeni dodati mu papriku i mljeveno meso šarana. Pržiti još 2-3 minuta.
2. Pomjeriti s vatre pa dodati rižu i začiniti po ukusu. Smjesu dobro izmiješati.
3. Polako uvijati sarme, slagati ih u dublju posudu. Napraviti zapršku od 3 kašike ulja, 1 kašike brašna i 1 kašike crvene začinske paprike. Zapršku dodati preko sarme, naliti vodom i staviti da se kuha na laganoj temperaturi dok kupus ne omekša.
Napomena: Osim šarana možete staviti i druge dimljene ribe, kao što je šljuka. Neko stavlja i meso oslića, prethodno skuhanog u slanoj vodi, a ostali postupak je isti, piše Lepaisrecna.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.