Ručak za čistu peticu: Sočna zapečena pasta koja nestaje u trenu

0
Radiosarajevo.ba
Ručak za čistu peticu: Sočna zapečena pasta koja nestaje u trenu

Izdašni špageti carbonara uvijek su dobar odabir za ručak, a jeste li ikada isprobali verziju carbonare koja se reže na komade?

Za pripremu zapečene carbonare u protvanu trebat će vam oko 25 minuta, samo kuhanje traje oko 40 minuta, a dobit ćete najsočnije jelo koje obožavaju i klinci i odrasli, piše zadovoljna.dnevnik.hr

Priprema se brzo i lagano, a recept pronađite u nastavku.

Sastojci (za četiri osobe):

150 grama špageta

1 mala kašika ekstradjevičanskog maslinovog ulja

200 grama suhog mesa narezanog na komadiće

2 tikvice naribane na veće komade

45 grama smrznutog graška

2 zdrobljena češnja bijelog luka

5 jaja

65 grama sitno naribanog parmezana

250 grama glatke ricotte

30 grama sitno nasjeckanog svježeg peršuna, plus malo za serviranje

30 grama sitno nasjeckanog svježeg bosiljka

80 grama salate

Postupak:

1. Zagrijte reernu na 180-200 stupnjeva. Nauljite vatrostalni protvan dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane protvana papirom za pečenje.

2. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude lijepo mekana. Procijedite i rashladite pod hladnom vodom. Stavite tjesteninu u zdjelu.

3. Zagrijte ulje u maloj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Ispržite suho meso uz miješanje tri do četiri minute, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskava. Dodajte tikvice, grašak i bijeli luk. Pecite jednu minutu pa dodajte tjestenini.

4. Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte tjestenini te dobro promiješajte. Carbonaru prelijte u pripremljeni protvan. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok carbonara ne dobije zlaćanu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom. Poslužite toplo ili hladno uz salatu.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak