Ručak gotov za pola sata: Donosimo vam recept za pikantno varivo od crvene leće
Radiosarajevo.ba
Ovaj put donosimo vam sasvim jednostavan recept koji će vam uzeti samo 30 minuta za kuvanje i jednu jedinu šerpicu.
Važno je znati da se crvena leća brzo kuva i zbog toga bi trebalo paziti da se ne prekuva. Leća je slična pasulju, ali se daleko brže priprema, što joj daje prednost u kuhinji. U ovom receptu je egzotičniji način priipreme, malo drugačijeg, ali odličnog ukusa, piše Coolinarika.
Sastojci:
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
- 2-3 kašike kokosovog ulja
- 1/2 manje glavice crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 kašika izrendanog sviježeg đumbira
- 1 vrlo mala mrkva
- 150 g crvene leće
- 150 ml gustog soka od paradajza
- 600 ml vode
- 1 kaf. kaš. meda
- 1 kaf. kaš. kurkume
- 1 čili papričica ili komadić domaće ljute papričice
- 1/2 kaf. kaš. korijandera u prahu ili u zrnu
- 1 kaf. kaš. soli
- prstohvat bibera
- 2 kašike isjeckanog peršuna
Priprema:
- Na ambalaži za crvenu leću obično piše da se kuva 30 minuta i da nije potrebno natapanje. U tom slučaju, savjetuje se da se leća dobro pregleda, pa dobro ispere nekoliko puta.
- Očistiti, oprati i isjeckati crni i beli luk. Očistiti i oprati mrkvu, pa je isjeckati na kockice. Očistiti komadić đumbira, pa ga izrendati "na sitno". Oprati i isjeckati peršun.
Tradicionalna receptura: Za današnji ručak pripremite gravče na tavče
- Na tihoj vatri zagrijati kokosovo ulje i dodati sitno isječen crni luk. Dinstati nekoliko minuta, pa dodati na kockice isečenu mrkvu i sitno isjeckan bijeli luk. Dinstati još nekoliko minuta, stalno mješajući.
- Dodati izrendan đumbir i čili papričicu. Dodati sok od paradajza i sočivo. Sipati vodu i promiješati. U toku kuvanja sočivo će nabubriti i pokupiti vodu, pa je po malo dodavati ako jelo bude bilo pregusto.
Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu - Da li ste čuli za žutu leću?
- Začiniti medom, korijanderom, biberom i kurkumom. Kuvati varivo 30 minuta na tihoj vatri, pa ga posoliti, probati i dosoliti ukoliko bude bilo potrebno. Skloniti s vatre. Posuti isjeckanim peršunom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (2)