Recept za početnike: Kako napraviti vrhunski ajvar
Recept za ajvar nije kompliciran, ali svaka priprema veće količine ajvara zahtijeva dosta truda i vremena.
Kod pripreme ajvara iskustvo igra veliku ulogu. Pogotovo kada je riječ o izboru paprika, pečenja, čišćenja do miješanja koje zna biti zamorno.
Za početnike donosimo recept s manjom količinom paprika i patlidžana.
Sve što je potrebno za ajvar su patlidžani, crvena paprika, bijeli luk, sol i biber po želji.
Ovaj recept za pripremu ajvara potpuno je prirodan, bez dodavanja umjetnih sastojaka.
Ukoliko ne namjeravate potrošiti ajvar unutar dvije sedmice, pasterizacija je najbolja prevencija od kvarenja. Pasterizacija je zagrijavanje zatvorene teglice s ajvarom na 15-ak minuta, na temperaturi između 80 i 90 ℃.
Sastojci
Paprika 1 kg
Patlidžan 300 g
Dva češnja bijelog luka
Sol i biber po želji
Ulja 1/2 dl
Napominjemo da rerna treba biti zagrijana na temperaturu od 180 ℃.
Sve detalje pripreme možete pogledati u videu:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.