Recept koji se pamti generacijama: Sarme koje mirišu na djetinjstvo i maminu kuhinju
Uživajte u slasnom putovanju kroz tradicionalnu kuhinju s našim receptom za sarme, jednim od najomiljenijih jela koje obogaćuje stolove širom regije. Ova klasična kombinacija kiselog kupusa, sočne riže i ukusnog mesa garantira neodoljivu harmoniju okusa, bude li pažljivo pripremljena.
Sarme su više od obroka; to su mirisi koji nas povezuju s domom i porodicom, s pričama koje se prepričavaju kroz generacije. Neka vam ovaj recept bude vodič kroz korake pripreme, a svaki zalogaj neka budi podsjetnik na toplinu i radost dijeljenja obroka s voljenima.
Sastojci:
- oko 1,5 kg miješanog mljevenog mesa
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 g riže
- 1 glavica luka
- 2 režnja bijelog luka
- 2 kašike sitno sjeckanog peršina
- 1 jaje
- 1 kašika povrtnog začina
- malo ljute mljevene paprike
- 1 lovorov list
- 1 kašika slatke mljevene paprike
- 2 kašika koncentrata paradajza
- voda
- sol, biber
Za zapršku:
- malo ulja
- 1 veća glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 kašikica crvene slatke paprike
Priprema:
Pripremite kiseli kupus: odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio nasjeckajte na tanke rezance. Skuhajte rižu do pola. Na malo ulja prodinstajte luk, kad porumeni ubacite usitnjeni češnjak, promiješajte dok ne zamiriše pa sklonite s vatre.
Tektonski potresi u Dodikovoj stranci, Vasković otkriva detalje: "Slijedi smjena Crte"
Evo kako da napravite zdrav i ukusan hljeb: Može pomoći u mršavljenju, potrebna samo dva sastojka
Meso stavite u duboku posudu, dodajte mu peršin, napola skuhanu rižu, jaje, sol, biber, suhi povrtni začin, malo ljute paprike i dinstani luk. Dobro promiješajte. Listove kupusa punite smjesom mesa i riže sve dok je ne potrošite, zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu ubacite pola količine nasjeckanog kupusa i na njega složite sarme. Na vrh ubacite lovorov list, pokrijte sve ostatkom usitnjenog kupusa, dodajte malo mljevene paprike i koncentrat paradajza pa zalijte vodom ili da sve pokrije, piše Slobodna Dalmacija.
Kuhajte dva do tri sata dolijevajući vodu po potrebi. Kad su sarme skoro skuhane, zapržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte im slatku papriku pa promiješajte. Ubacite u sarme i pustite da prokuha još koju minutu.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.