Recept dana: Zapečene tikvice sa sirom i blitvom
Poželjeli ste neko jelo sa povrćem? Toplo jelo, predjelo, prilog ili samostalan obrok, apsolutno nije bitno kada se sve pripremi kako treba,
Donosimo vam recept "Zapečene tikvice sa sirom i blitvom".
Sastojci:
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
- 2 mlade tikvice
- 1 veza blitve
- 250 g feta sira ili belog sira po izboru
- 150 g kisele pavlake (milerama)
- 1,5 dl gustog jogurta
- 2 jaja
- 2 kašike griza
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. Tikvicama blago sastružite koru, i dobro ih operite. Narežite na kolutove par milimetara debljine, posolite i ostavite da u posudi omekšaju petnaestak minuta.
2. Uključite rernu da se ugrije na 200 stepeni.
Ovo je mjesto gdje nikada ne bi trebali stavljati kantu za smeće
3. Blitvu veoma kratko skuhajte, dobro ocijedite od vode i ostavite u cjediljki da se ohladi. Za to vrijeme u drugoj posudi umutite jaja, dodajte im pavlaku i jogurt, griz i soli po ukusu. Nasjeckajte prohlađenu blitvu, pa dodajte i nju u fil od jaja.
4. Manju posudu za pečenje premažite uljem i pospite s malo griza. Iscijedite višak tečnosti iz tikvica i poredajte jednu do druge na dno posude. Preklopite malo kolutove, kako ne bi bilo razmaka izneđu njih. Izdrobite sir preko tikvica, pa prelijte delom fila koji ste pripremili. Poredajte drugi red tikvica, pa pažljivo zalijte preostalim filom, tako da premažete sve tikvice ravnomjerno.
Okrepljuje dušu i tijelo: Evo kako napraviti domaću pileću supu s noklicama
5. Pecite dok ne porumeni i dobije finu koricu.
Posluživanje:
Ako pečete u malo većoj posudi, ovaj složenac će biti tanji, piše Coolinarika. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.