Recept dana: Napravite mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku, poslužite uz starinsku kupus salatu
Radiosarajevo.ba
Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept, sigurno je da će im se dopasti kombinacija mesa i priloga na jednom mjestu.
Vrlo ukusno jelo, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način - uživanje će biti potpuno.
Sastojci:
RTV Slovenija tražila da se Izrael povuče sa Eurosonga
Mljeveno meso s povrćem
- 35 dag miješanog mljevenog mesa
- 1 struk poriluka
- 4 veća krompira
- 1 velika mrkva
- 2 dl mlijeka
- 2 dl jogurta
- 2 supene kašike mekog brašna
- 4 kašike ribanog parmezana
- po potrebi ulje, maslac, biber sol i peršun
Ne sumnjajte, probajte: Punjene paprike bez mesa
Kupus salata na starinski način
- 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
- 4 kriške dimljene pancete ili suho meso
- 1/2 dl jabukovog sirćeta
- 1 dl ulja
- 1 kašičica bibera
- 1/2 kašičice kumina
- po potrebi soli
- 3 kašike tople vode
Pileća obrok salata kao savršena zamjena za ručak
Priprema:
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
- Krompire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
- Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti.
- Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti.
- U vatrostalnu posudu staviti ocijeđene krompire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.
- Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Recept za brz i jeftin ručak: Sve sastojke imate kod kuće
Salata
- Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
- Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine ili suhog mesa, dok ne se ne saviju.
- Na malo ulja popržiti ostatak, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati sirće, biber, kumin i provjeriti slanost.
Salatu dobro izmiješajte, i poslužite uz gotovo jelo, piše Coolinarika. Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)