Recept dana: Napravite mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku, poslužite uz starinsku kupus salatu

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Napravite mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku, poslužite uz starinsku kupus salatu

Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept, sigurno je da će im se dopasti kombinacija mesa i priloga na jednom mjestu.

Vrlo ukusno jelo, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način - uživanje će biti potpuno.

Sastojci:

RTV Slovenija tražila da se Izrael povuče sa Eurosonga

Mljeveno meso s povrćem

  • 35 dag miješanog mljevenog mesa
  • 1 struk poriluka
  • 4 veća krompira
  • 1 velika mrkva
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl jogurta
  • 2 supene kašike mekog brašna
  • 4 kašike ribanog parmezana
  • po potrebi ulje, maslac, biber sol i peršun

Ne sumnjajte, probajte: Punjene paprike bez mesa

Kupus salata na starinski način 

  • 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
  • 4 kriške dimljene pancete ili suho meso
  •  1/2 dl jabukovog sirćeta
  • 1 dl ulja
  • 1 kašičica bibera
  • 1/2 kašičice kumina 
  • po potrebi soli
  • 3 kašike tople vode

Pileća obrok salata kao savršena zamjena za ručak

Priprema: 

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

  • Krompire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
  • Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti. 
  • Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. 
  • U vatrostalnu posudu staviti ocijeđene krompire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.
  • Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.

Recept za brz i jeftin ručak: Sve sastojke imate kod kuće

Salata

  • Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
  • Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine ili suhog mesa, dok ne se ne saviju. 
  • Na malo ulja popržiti ostatak, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati sirće, biber, kumin i provjeriti slanost.

Salatu dobro izmiješajte, i poslužite uz gotovo jelo, piše Coolinarika. Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak