Prirodno olakšanje: Ove namirnice pomažu kod suhog kašlja

0
Radiosarajevo.ba
Prirodno olakšanje: Ove namirnice pomažu kod suhog kašlja

Ovo stanje nije ugodno ni za koga, a posebno kad vas budi noću. Suhi kašalj je refleks kojim tijelo nastoji izbaciti iritacije iz disajnog sistema.

Suhi kašalj može biti uzrokovan suhim ili zagađenim zrakom, alergijom, astmom ili pušenjem. Također se može aktivirati uz virusne i bakterijske infekcije, gripu ili  hripavac.

U tom će procesu, slično kao i u komunikaciji ostalih organa s mozgom, disajni sistem poslati poruku ovom organu kako ima smetnje, a mozak će zatim poslati impuls prema mišićima trbuha da istisnu zrak. Da bismo sebi olakšali u ovom procesu, možemo posegnuti za prirodnim rješenjima.

Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom

Med

Zasigurno je prva opcija za kojom ćemo posegnuti u situaciji suhog kašlja. Potpuno opravdano jer med prirodno u sebi sadrži umirujuća svojstva koja će pružiti olakšanje malaksalom tijelu. Među poznatijima ubrajamo bagremov med, koji se najčešće koristi kao pomoć kod dišnih tegoba i opušta nas. Okus mu je blag i ugodan. Za ublažavanje iritacije grla i smirivanje kašlja pomiješajte kašiku meda u toploj vodi ili u biljnom čaju.

Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Korijen ove biljke odličan je u izbacivanju toksina i otpadnih tvari iz crijeva i jetre, poboljšava cirkulaciju, topi bubrežne kamence, ali je odličan i kod napornog suhog kašlja. Očistite korijen đumbira i dodajte ga prokuhanoj vodi. Ostavite poklopljeno desetak minuta i prema želji dodajte kašiku meda.

Slana voda

Grgljanje slanom i vodom još je jedna učinkovita metoda koja pomaže kod iritacije grla i napornog kašlja. Pomiješajte čajnu kašičicu soli u toploj vodi i grgljajte nekoliko puta dnevno, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak