Pravi bosanski specijalitet: Krem čorbica od heljde za odličan početak obroka
Ako ste u potrazi za zdravim, ali brzim kulinarskim rješenjem na pravom ste mjestu. U toku dana možete pripremiti finu gustu čorbicu koja je idealna za početak ručka ili večere. Uz malo hljeba može biti čak i glavno jelo jer je poprilično zasitna i puna okusa.
Sastojci:
1/2 šoljice heljde
2 mrkve
komad korijena celera
manja glavica luka
so, vegeta i biber (količina po želji)
sušeni peršun
maslinovo ulje
grčki jogurt (po želji)
limunov sok (po želji)
Priprema:
1. Ogulite i narežite mrkvu, celer i luk. Sve stavite u lonac.
2. Heljdu isperite pod mlazom hladne vode te dodajte povrću.
3. Prelijte vodom i kuhajte oko pola sata.
4. Dodajte soli i vegete prema ukusu.
5. Nakon kuhanja, izmiksajte štapnim mikserom.
6. Dodajte vode do željene gustoće i još jednom prokuhajte.
Kada je u pitanju posluživanje, pospite čorbu svježe smljevenim biberom i dodajte malo sušenog peršuna. Po želji, možete dodati i malo grčkog jogurta i nekoliko kapi limunova soka.
Jednostavno, brzo i ukusno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.