Poznati nutricionista upozorava: 'Na ovom mjestu nikada nemojte držati jaja'

2
Radiosarajevo.ba
Poznati nutricionista upozorava: 'Na ovom mjestu nikada nemojte držati jaja'

Španski nutricionista Pablo Ojeda kaže da postoje "naučni dokazi" o sigurnosti konzumiranja jaja.

Tvrdi da su jaja prava "superhrana" koja vjerojatno ima najbolji protein u životinjskom svijetu, a ima i dobru masnoću zdravu za srce i vitamin A".

Što se tiče ljuske, nutricionist upozorava da je važno biti "oprezan" s njom. "Propusna je, pa je treba oprati samo prije upotrebe jaja, nikada ga opranog ne stavljati u hladnjak."

Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio

Osim toga, Ojeda je preporučio da se jaja "nikada ne smiju stavljati u vrata frižidera, jer su vrlo osjetljiva na temperaturu a vrata se stalno otvaraju". "Morate ih staviti na vrh ili na dno", naglasio je, piše El Espanol.

Što se boje tiče, stručnjak je također jasno dao do znanja: "nema razlika između bijelih i smeđih jaja", oba "imaju iste hranjive tvari, puno proteina i kalcija".

Jedno jaje osigurava šest grama proteina i 14 esencijalnih hranjivih tvari, što ga čini izvrsnim izvorom visokokvalitetnih proteina.

Osim svoje nutritivne vrijednosti, jaja su korisna za mozak, kao jedan od najboljih prirodnih izvora mikronutrijenta kolina. Ova hranjiva tvar je ključna za zdrav razvoj mozga i stvaranje staničnih membrana. Kolin je također uključen u vitalne funkcije kao što su funkcija jetre i metabolizam i pokazalo se da smanjuje rizik od raka dojke.

Jaja su također ključna za kontrolu apetita. U vezi s tim, Međunarodna komisija za jaja uvjerava da obroci s jajima, posebno u kombinaciji s izvorom vlakana, potiču osjećaj sitosti i smanjuju unos hrane u sljedećim obrocima u usporedbi s drugim obrocima jednakog kalorijskog sadržaja.

Osim toga, jaja sadrže antioksidanse poput vitamina E, koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, te esencijalnih minerala kao što su željezo, cink i fosfor, koji su ključni za različite tjelesne funkcije, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak