Počela je sezona kestena: Najbolji savjeti za odabir i pripremu omiljenih plodova
Sezona kestena uveliko je počela, pa ljubiteljima ovih plodova donosimo savjete kako ih odabrati i pripremiti.
Tokom kupovine pripazite kako izgledaju. Plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica.
Također, trebali bi biti suhi i teški. Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.
Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to mikrovalna.
Pripremite se za zimnicu: Ovo je najbolji način da ukiselite cveklu
Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.
Postoji nekoliko načina pripreme:
Na ploči šporeta
Ako se odlučite za pečenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.
U rerni
Namirnice koje ne smijete konzumirati prije jela: Možete imati ozbiljne zdravstvene probleme
Kod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih poprskajte vodom. Rerna neka bude zagrijana na najjaču temperaturu, a bilo bi savršeno da imate tepsiju s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.
Kuhanje u loncu
Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji, maruni, do sat vremena.
Na roštilju
Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.
U mikrovalnoj
Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?
Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju 'cviliti' i nakon toga su gotovi.
Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki, piše 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.