Ovu hranu svi volimo, a nismo ni svjesni da bi vjerovatno mogla negativno uticati na naš mozak
Često se odlučimo za hranu poput gotovih jela i smrznute pizze, jer upravo ovakve namirnice čine naš užurbani život daleko lakšim.
Ali ako više od 20 posto vašeg dnevnog unosa kalorija čini prerađena hrana, možda povećavate rizik od kognitivnog pada, pokazalo je novo istraživanje.
Ta količina bi iznosila oko 400 kalorija dnevno u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Poređenja radi, mala narudžba pomfrita i običnog chesseburgera sadrži ukupno 530 kalorija.
Sebija Izetbegović o KCUS-u: "Ostavili smo im 68.000.000 KM, a oni su već 6.000.000 KM u dugovima"
Dio mozga uključen u izvršno funkcionisanje, sposobnost obrade informacija i donošenja odluka, posebno je teško pogođen, prema studiji.
Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše prerađene hrane imali su 25 posto bržu stopu pada izvršne funkcije i 28 posto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.
Zdrav ručak bez kuhanja: Tajna recepta otkrivena od strane poznatog profesora
"Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posljedicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati obrađenoj hrani", rekao je doktor David Katz.
"Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno robusno da bismo mogli zaključiti da je prerađena hrana vjerovatno loša za naš mozak", pojašnjava doktor.
"Međutim, došlo je do zanimljivog preokreta. Ako je kvalitet cjelokupne ishrane bio visok – što znači da je osoba jela i puno neprerađenog voća i povrća, žitarica i zdravih izvora proteina – povezanost između prerađene hrane i kognitivnog pada je nestala", rekao je Katz, javlja Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.