Ovih šest namirnica ne treba prati prije spremanja: Evo o kojima je riječ

0
Radiosarajevo.ba
Ovih šest namirnica ne treba prati prije spremanja: Evo o kojima je riječ

Perad i ribu

Da li obično perete svoje pile u sudoperu prije nego što ga skuhate? Ako jeste, možda je vrijeme da prestanete s ovom navikom. Ne samo da ne eliminiše bilo kakve bakterije ili patogene sa vaše hrane, već može zapravo povećati rizik od kontaminacije.

"Pranjem sirovog pilećeg mesa u sudoperu, vjerovatno ćete širiti bakterije po cijeloj kuhinji, uključujući čiste površine poput radnih ploča, kroz prskanje i kapljanje," kaže Eric Sieden, direktor ishrane i prehrambenih usluga bolnica Glen Cove, Plainview i Syosset u New Yorku. Jedini zaista efikasan način da se riješite bakterija je kuvanje, a pravilo uvijek važi i za sirovu ribu i druge vrste mesa.

Oprano voće i salate

Ako je označeno na pakovanju kao prethodno oprano ili trostruko oprano, jednostavno nema potrebe da ih ponovo perete. Sačuvajte svoju vodu i svoje vrijeme! Dodatno, više vremena provedeno pored drugih namirnica ili na površinama gdje su bile druge namirnice povećava rizik od prenosa kontaminacije, pa zaobiđite sudoper i stavite ih direktno u svoju salatu ili rernu.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Crveno meso

Pored toga što je jednako opasno kao i pranje piletine u smislu širenja bakterija, zapravo dodajete vlagu mesu kada ga perete. "Dodana vlaga tokom pranja stvaraće paru koja će također uticati na ukus", upozorava Sieden.

Dakle, ako tražite savršeno pečenje, držite vodu dalje. Ako jednostavno ne možete prestati s navikom pranja tog ribljeg oka, prebrišite ga ubrusom prije kuhanja da se oslobodite viška vlage, i uvijek dezinfikujte sudoper i obližnje površine nakon toga.

Ako planirate marinirati meso, kako USDA savjetuje, držite ga u frižideru i uvijek pazite da spriječite prenos bakterija iz tečnosti u kojoj je meso bilo.

Gljive

Kao i meso, gljive zapravo mogu promijeniti ukus i konzistenciju ako su predugo u kontaktu s vodom, prema Bon Appetit-u.

To ih ne čini opasnim, osim ako površine na kojima se čiste ili u blizini nisu kontaminirane, ali prema Siedenu, "većina kuhara će vam reći da nikada ne potapate ili perete gljive da ih očistite, već ih obrišete vlažnim papirom jer one upijaju vodu kao spužva."

Gljive su izuzetno upijajuće, pa ih držite dalje od toga da postanu gnjecave i gumenaste u vašem jelu koristeći lagani pristup prilikom pranja, kako Sieden savjetuje.

Jaja

Iako nije previše često, neki ljudi možda razmatraju pranje svojih jaja prije korištenja. Na kraju krajeva, ona dolaze od kokošaka, padajući na Boga pitaj kojem podu ili površini. Ali ne trebate brinuti; u Sjedinjenim Američkim Državama, standardi za čišćenje jaja su vrlo visoki.

Sva jaja koja se prodaju komercijalno čiste se sapunom i toplom vodom, tako da su ljuske, u većini slučajeva, potpuno čiste. USDA kaže da se prirodni zaštitni premaz koji se u ovom procesu uklanja sa jajeta zamjenjuje tankim slojem mineralnog ulja, što štiti jaje.

Ipak, uvijek se pobrinite da jaja skuvate dok žumanjci ne budu čvrsti kako biste spriječili trovanje salmonelom ili drugim bakterijama koje bi mogle biti unutar ljuske.
 

Tjestenina

Tjestenina rijetko kad može izazvati bolest, ali postoji još jedan razlog zbog kojeg je nikada ne biste trebali ispirati. Mnogi ljudi ispiru tjesteninu nakon što je skuhaju, što je velika greška ako želite imati najbolje moguće jelo.

Ispiranje tjestenine samo služi da isperete škrob sa nje, čineći teže da se umaci prikače za nju. Međutim, žitarice poput riže ili kvinoje uvijek treba oprati samo vodom prije nego što počnete s njihovom pripremom, kako biste dobili pravi okus i konzistenciju, piše Reader's Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak