Ove tri namirnice su najgori izvor šećera: Utiču na debljanje, trebali biste ih izbjegavati
Neki ugljihohidrati su nešto kao tajni neprijatelji vašem stomaku.
Iako su ključni za pružanje energije, neki od njih mogu doneti više štete nego koristi, posebno ako se konzumiraju u prevelikim količinama.
Ovo su 3 najgore vrste šećera i namirnice u kojima se nalaze, i koje mogu doprinijeti nakupljanju sala na stomaku:
Kraj Vučićevog režima? Helez otkriva zašto je Srbiji potrebna demokratska promjena
Žitarice sa visokim sadržajem šećera: Ove žitarice često se oglašavaju kao brz i lak doručak, ali često su pune dodatnog šećera radi poboljšanja ukusa.
Nažalost, nedostaje im esencijalnih hranjivih materija i vlakana, čineći ih lošim izborom za održavanje zdrave tjelesne težine.
Ultra-obrađene grickalice: Čips, kolači i slične grickalice privlačne su zbog svoje slatkoće ili slanosti, ali često su pune nezdravih masti, šećera, soli i aditiva. Prekomjerna konzumacija ovih grickalica može dovesti do nagomilavanja masnoće na stomaku i povećati rizik od srčanih oboljenja.
Bijeli hleb: Bijeli hljeb je popularan zbog svoje mekoće i neutralnog ukusa, ali njegov visoki glikemijski indeks može izazvati nagli skok šećera u krvi. To može dovesti do povećane gladi i skladištenja masnoće na stomaku. Redovna konzumacija belog hleba povezana je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.