Ovaj gulaš koštat će vas samo 6 KM: Recept koji vrijedi isprobati
Ovaj gulaš koštat će 5-6 KM.
Gulaš od gljiva možete poslužiti uz hljeb kuhanu tjesteninu ili čak rižu. S obzirom da u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.
Sastojci:
500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
300 ml povrtnog temeljca
50 ml crvenog vina
1 veći paradajz
1 luk
2-3 češnja bijelog luka
2 kašičice umaka od soje
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašika brašna
1 kašika timijana
1 kašika sušene kadulje
sol i papar po želji
peršun za ukrašavanje
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. Zagrijte ulje u loncu, pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.
2. Ubacite u lonac i nasjeckan bijeli luk, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.
4. Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.
5. Ubacite koncentrat paradajzai svjež paradajz narezan na kockice. Kuhajte sve zajedno par minuta.
6. Ubacite gljive narezana na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.
7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.
8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još par minuta, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.
9. Posipajte peršunom prije posluživanja.
Prijatno!
Savjet plus:
Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca, prenosi Dnevnik.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.