Ova vrsta ribe je veoma zdrava: Poboljšava zdravlje kože, kose, nervnog sistema i jača imunitet
Skuša je riba koju mnogi cijene zbog njenog ukusa, ali rijetko se razmišlja o njenim zdravstvenim prednostima. Ova masna riba bogata je bjelančevinama i nezasićenim masnim kiselinama koje imaju veliki utjecaj na zdravlje.
Skuša sadrži oko 13 grama masti, što je čini masnom ribom, dok je količina bjelančevina u prosjeku 18 grama, koje se brže apsorbuju nego bjelančevine iz goveđeg mesa. Uprkos tome, skuša je niskokalorična, pa za dnevni unos kalorija treba pojesti oko 700 grama ove ribe.
Nezasićene masne kiseline koje sadrži skuša djeluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime smanjuju rizik od raznih bolesti. Ove kiseline također pomažu u jačanju ćelijskih membrana.
Savez kolumnista | Tomislav Marković: Ratni zločinci - najzaslužniji građani Srbije
Skuša je posebno korisna za djecu, trudnice i dojilje jer doprinosi njihovom rastu i razvoju. Također, pomaže u ravnoteži rasta adolescenata i razvijanju unutrašnjih organa. Mineralne materije poput kalijuma, fosfora, cinka i natrijuma u skuši podržavaju zdravlje organizma, dok vitamini B12 i PP imaju ključnu ulogu u metabolizmu masti i stvaranju DNK.
Konzumacija skuše može poboljšati zdravlje kože, kose, nervnog sistema, te jačati imunitet i obogatiti organizam potrebnim nutrijentima. S obzirom na visoku koncentraciju fosfora, skuša je odlična za jačanje mišićno-koštanog sistema, naročito kod djece i starijih osoba.
Ova riba je jednostavan i ukusan način da poboljšate zdravlje i vitalnost svog organizma.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.