Ohridski đomleze: Starinski recept od samo četiri sastojka koji je postao biser makedonske kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Ohridski đomleze: Starinski recept od samo četiri sastojka koji je postao biser makedonske kuhinje

Đomleze je jelo koje se priprema od rijetkog tijesta i poput mnogih današnjih specijaliteta stiže iz kuhinje nekadašnje sirotinje, ovoga puta iz Sjeverne Makedonije. Negdje ga zovu i turipotpeci, zato što se i bukvalno stavi u rernu i potpeče svaki sloj tijesta.

Đomleze se sprema od lijevanog, pa pečenog tijesta, i tipičan je za Ohrid, Strugu i Prespu. Ako odete na ovo predivno jezero, sigurno ćete biti ponuđeni starinskim jelom koje bi se najbliže moglo označiti kao pita, a ipak to nije. Nije ni lisnata, iako se sastoji od mnogo slojeva.

Majstori za pripemu ovog specijaliteta bili su u pravu kada su đomleze odlučili da ponude gostima kao jedan od aduta ruralne kuhinje ovog kraja. Može se probati i na lokalnoj pijaci, gdje se na komad prodaje iz velikih okruglih plehova, a komadi su najčešće izrezani na rombove.

Ukoliko se BiH ne prilagodi EU, prijeti gubitak velikog broja radnih mjesta

Po izvornoj recepturi đomleze se peče na ognjištu, pod žarom, ali se ukus neće pretjerano promijeniti ni ako odlučite da jelo spremite u dobro zagrijanoj rerni. Zato predstavljamo recept koji možete da isprobate, a nije mnogo komplikovan za pripremu. Okej, treba malo strpljenja, ali isplati se.

Potrebno je:

1,5 kg brašna, 2 l vode, 100 ml ulja, 2 kašičice soli

Savršen ručak vikendom: Recept za vrhunske pileće šnicle u sosu, gotove za tren oka

Priprema:

Dobro sjedinite sve sastojke tako da se dobije malo gušća smjesa nego ona koju pripremate za palačinke.

Podmažite uljem veću okruglu tepsiju i stavite je na gornju rešetku dobro zagrijane rerne, ispod samog grijača. Kada se ulje zagrije izvadite tepsiju i kutljačom izlijte tanak sloj tijesta, pa vratite u rernu.

Kad tijesto dobije lijepu boju izvadite tepsiju, premažite prvi sloj sa malo ulja i izlijte još jednu koru, vratite u rernu da se potpeče i tako radite naizmjenično dok ne potrošite svo tijesto.

Na kraju izrežite kao baklavu, na manje ili veće rombove i poslužite sa jogurtom ili kuselim mlijekom.

Naravno, noviji recepti su donijeli obogaćenu varijantu izvorne varijante, pa se tijestu dodaje i jogurt, a ima i onih koji su đomleze pretvorili u pite dodajući između slojeva sir ili meso, piše Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak