Donosimo recept za najbolju 'kureljaču': Napravite danas brzu hercegovačku pitu - bez jufke

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo recept za najbolju 'kureljaču': Napravite danas brzu hercegovačku pitu - bez jufke
Foto: Coolinarika / Kureljača - pita bez jufki

Lijena pita ili kureljača je hercegovačka pita bez jufke, a pridjev lijena, ovo jelo je dobilo jer ne traži puno vremena za pripremu samim time što nije potrebno praviti domaće jufke.

Kureljača je, naime, jednostavno jelo s krompirom, sirom i brašnom.

Recept je pronađen na kulinarskom portalu Coolinarika , a korisnica koja je objavila recept kazala je da jelo potiče iz Istočne Hercegovine. Također, online se može pronaći nekoliko drugih verzija koje sadrže i luk i jaja, tako da jelo možete prilagoditi vlastitom ukusu i željama.

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Sastojci:

  • 4 veća krompira
  • 200 grama fete ili nekog drugog sira za pitu
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 20 grama putera
  • 200 gr brašna + brašno za posipanje
  • so po potrebi (zavisi od sira)
  • ulje

Priprema:

Prvo je potrebno oguliti i skuhati krompir. Ocijedite skuhani krompir, pa dodajte pavlaku i maslac, izgnječite i promiješajte da se izjednači. Potom dodajte izgnječen sir i ponovo promiješajte.

Karfiol kao osnovna namirnica: Otkrivamo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti

Karfiol kao osnovna namirnica: Otkrivamo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti

Lagano dodajite brašno i miješajte varjačom ili rukom. Trebali biste dobiti tijesto koje će se odvajati od posude i mora biti mekano. U zavisnosti od vrste krompira, moguće da će nekome ko se odluči da radi pitu, trebati manja ili veća količina brašna od one koja je navedena.

Kad ste pripremili tijesto, odvajajte po punu kašiku tijesta i lagano valjajte u oblik kobasice debljine oklagije, na radnu površinu posutu brašnom. U ovom slučaju važi pravilo što više brašna, to bolje. U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano. Lagano premažite uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta.

Kad pitu izvadite iz rerne, ostavite da "odmori" prije posluživanja. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije