Recept za brzi kolač sa jabukama i jednim jajetom koji se ne peče u rerni
Ako u kuhinji nemate puno namirnica, a poželjeli ste brzinski desert, ovaj kolač s jabukama je savršeno rješenje.
Trebat će vam samo jedno jaje, dvije jabuke i nekoliko osnovnih sastojaka. Ovaj jednostavan recept postao je pravi internetski hit, a jedan od glavnih razloga je što za njegovu pripremu ne morate koristiti mikser niti rernu.
Sastojci za preljev
- 2 velike jabuke
- 30 grama maslaca
- 30 grama šećera
- cimet po želji
Sastojci za tijesto
- 1 jaje
- 30 grama šećera
- 8 grama vanilin-šećera
- 30 ml ulja
- 150 grama jogurta
- 140 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo
Priprema
Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite koštice te na kraju narežite na komade. Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt.
Alarmantna situacija: Nacionalna biblioteka uskoro ostaje bez struje, radnici tri mjeseca bez plata
Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
U tavi rastopite maslac i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i pirjajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte sa špatulom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.
Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjirom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga spustiti na tanjur. Zatim ga jednostavno s tanjira opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta, piše Večernji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.