Obrok za sladak početak dana: Pripremite dorayaki palačinke
Pahuljaste i mekane dorayaki palačinke tradicionalna su japanska poslastica koja se servira uz čaj. Neka vaš doručak ovog jutra bude nešto drugačiji.
Pripremaju se jednostavno, slično kao i američke palačinke, sa iznimkom da su prhkije i slađe. Tradicionalno se pripremaju uz slatki namaz od azuki graha, ali pekmez od marelica ili namaz od lješnjaka dobra su alternativa kada nemamo dostupan azuki grah.
Sastojci
Dodik najviše sankcionisan političar u regionu: Koje posljedice ima za BiH?
- 150 grama brašna
- 110 grama šećera
- tri kašičice vode ili mlijeka
- dvoje jaja
- jedna kašičica meda
- jedna čajna kašičica sode bikarbone
- biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Jaja pomiješajte sa šećerom i medom te pjenasto izmiksajte. Sodu bikarbonu dodajte u vodu ili mlijeko, pa dobro promiješajte i ulijte u jaja. Prosijte brašno te ga postupno dodajte u jaja, uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete posve glatku smjesu.
2. Zagrijte tavu s malo ulja i ulijte smjesu za palačinke, tako da napravite krug promjera od desetak centimetara. Pecite palačinku dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići, pa okrenite i pecite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.
3. U međuvremenu mažite palačinke namazom po želji, pa slažite jednu na drugu, kao da slažete sendvič od dvije kriške hljeba i poslužite toplo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.