Čokoladni kuglof s višnjama: Sočan kolač koji može stajati dugo

0
Radiosarajevo.ba
Čokoladni kuglof s višnjama: Sočan kolač koji može stajati dugo
Foto: Printscreen / Kuglof sa čokoladom i višnjama

Kuglof je u naše krajeve stigao iz Austro-Ugarske, iako tačno porijeklo nije potpuno jasno. Neki smatraju da je austrijski, drugi da potiče iz Francuske, dok postoje i dokazi da je kolač sličnog oblika postojao već u starom Rimu. 

Ovaj biskvitni kolač ima elegantan i svečan izgled, a može se ukrasiti po želji. Osim što je vizualno atraktivan, kuglof ima dugu trajnost, a odlično se slaže s kafom, čajem ili kuhanim vinom. Može biti i izvrstan izbor za doručak uz mlijeko.

Isprobajte recept za čokoladni kuglof s višnjama.

Totalni kolaps saobraćaja u Sarajevu

Totalni kolaps saobraćaja u Sarajevu

Sastojci

  • 240 ml mlijeka
  • 1 žličica bijelog vinskog sirćeta
  • 120 ml ulja
  • 250 g šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 g tvrdog bijelog sira
  • 400 g brašna
  • 20 g kakaovog praha
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 čajna kašika sode bikarbone
  • 100 g crne čokolade
  • 160 g otopljenih višanja bez koštica

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja
  • oko 25 trešanja, otopljenih ili ušećerenih

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160°. Namastite kalup za kuglof promjera 25 cm. Pomiješajte mlijeko i sirće u blenderu i ostavite da odstoji 2-3 minute ili dok se ne zgruša. Dodajte ulje, šećer, ekstrakt vanilije i sir. Miješajte dok ne postane glatko. U veću zdjelu prosijte brašno i kakao, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dobro promiješajte.

Čokoladu otopite na pari. Dodajte tekuće sastojke i sve sastojke miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i opet izmiksajte. Polovicu tijesta stavite u kalup i pospite polovicom višanja. Dodajte preostalo tijesto, pa utisnite preostale višnje u tijesto. Pecite kuglof 60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi 30 minuta prije vađenja iz kalupa.

Neka se potpuno ohladi. Za dekoraciju u manjoj posudi otopite čokoladu i ulje i dobro promiješajte. Polovicu višanja odvojite sa strane, a ostatak umočite u čokoladu. Čačkalicama pričvrstite trešnje za vrh kuglice. Kuglof prelijte preostalom čokoladom. Dodajte preostale višnje i ostavite tortu u frižideru 30 do 45 minuta prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije