Njegovo veličanstvo - kadaif: Ovo je najbolji recept za slasticu koju svi vole

0
Radiosarajevo.ba
Njegovo veličanstvo - kadaif: Ovo je najbolji recept za slasticu koju svi vole
Coolinarika / Kadaif

Kadaif potiče iz Palestine, ali je na područje Bosne i Hercegovine stigao dovoljno davno da ga se smatra domaćim specijalitetom.

Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama a pripadnici muslimanske vjeroispovjesti često spremaju kadaif u toku mjeseca ramazana. Danas je i vrlo popularan u svjetskim okvirima, a sve zbog fenomena zvanog Dubai čokolada, o kojem možete više čitati OVDJE.

Ovaj recept - koji svi traže - veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.

Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt

Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt

Sastojci:

  • 500 g sirovog kadaifa
  • 200 g putera
  • 100 g oraha u jezgri i grožđica
  • 500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
  • vanilin šećer
  • limun

Priprema:

Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.

Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer. Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije