Malo drugačiji recept za štrudlu s jabukama: Hrskavo i slatko tijesto će vas oduševiti
Ako tražite klasični, ali ipak malo drugačiji recept za štrudlu s jabukama, ovaj recept bi vas mogao oduševiti.
Spoj hrskavog i slatkog tijesta, kiselih jabuka i laganog vrhnja baš je dobitna kombinacija, a jednako je ukusna topla i hladna, piše Večernji.
Sastojci
Za tijesto:
Oštra reakcija: Nogometni savez BiH se ponovo oglasio o izborima u FSKS
- 200 g oštrog brašna; plus malo za posipanje
- prstohvat soli
- 1 žumance
- 2 kašike ulja
Za preljev:
- 1 kg kiselih jabuka
- 1 kašika limunova soka
- 1/2 kašičice mljevenog cimeta
- 80 g šećera
60 g otopljenog maslaca - 200 g kiselog vrhnja
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Za tijesto pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte žumance, ulje i 60 ml mlake vode. Zamijesite sve u glatko tijesto, dodajući još malo vode po potrebi. Zamotajte u krpu i ostavite da odstoji na toplom mjestu 30 minuta, piše Zadovoljna.hr.
U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im košpice i tanko ih narežite. Pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo tamnjenje. Pomiješajte cimet i šećer u zdjeli.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto za štrudlu u pravougao što tanje moguće. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
Premažite tijesto otopljenim maslacem i rasporedite jabuke na vrh, ostavljajući rub od dva cm sa svih strana. Pospite cimetom, šećerom i stavite malo kiselog vrhnja preko jabuka.
Preklopite stranice tijesta s duže strane prema centru, a zatim pažljivo zamotajte tijesto s kraće strane koristeći krpu kao pomoć. Pažljivo stavite štrudlu na lim.
Premažite štrudlu preostalim maslacem i pecite 45 minuta dok ne postane zlatnosmeđa. Pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.