Baklava bez kora: Preliveni kolač sa grizom i orasima koji će vas oduševiti

0
Radiosarajevo.ba
Baklava bez kora: Preliveni kolač sa grizom i orasima koji će vas oduševiti
Foto: Printscreen / Baklava bez kora

Inspirisan čuvenom orijentalnom poslasticom, ovaj jednostavni kolač sa grizom i orasima donosi savršen ukus baklave, ali priprema se mnogo brže od tradicionalne verzije s korama.

Sočan je, ukusan i podsjeća na djetinjstvo, a uz šolju kafe ili čaja savršeno će se uklopiti u svaki trenutak.

Baklava, poznata poslastica porijeklom iz Turske, nezaobilazan je dio prazničnih prilika na Balkanu. Međutim, postoje i brže varijante koje zadržavaju sve njene arome, a jedan od najljepših je upravo kolač sa grizom i mljevenim orasima, koji je i brz i ukusan.

Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom

Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom

Baklava bez kora

Sastojci

12 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
12 kašika griza
12 kašika mlijeka
12 kašika ulja
3 jajeta
150 g šećera
150-200 g mljevenih oraha

Za preliv

400 g šećera
400-450 ml vode

Priprema

Za ovaj specijalitet balkanske kuhinje, umutite mikserom jaja, pa im dodajte šećer i mutite još neko vrijeme, dok se šećer ne otopi u tečnosti.

Dodajte ulje i mlijeko, mutite još minut, pa malo po malo dodajte brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo, grizom i orasima, uz neprestano miješanje varjačom ili špatulom.

Sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, dok ne dobije finu rumenu nijansu. Izvadite da se hladi.

Za sirup, u šerpici pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte uz miješanje dok ne proključa. Kad se prevari u sirup, isijecite kolač na kocke i izbockajte čačkalicom, pa prelijte ovom mješavinom.
Pospite mljevenim ili sjeckanim orasima i ostavite na hladnom mjestu ili frižideru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije